Antena Meniu Search
x

Fost lider al lumii interlope din Turda, profesor de matematică la un liceu din oraș. Inspectoratul neagă că acesta ar preda

Situație incredibilă într-un liceu din Turda. Despre un fost lider al lumii interlope, cunoscut sub numele de Balibacea, se crede că a ajuns să predea matematică la Colegiul Național Mihai Viteazu din oraș. Inspectoratul neagă însă că acesta ar fi ajuns la catedră, dar susține că bărbatul și-a arătat disponibilitatea de a suplini un profesor, aflat în concediu medical.

de Monica Palade

la 24.11.2022, 23:26

Fost lider al lumii interlope din Turda a ajuns să predea matematică la un liceu din oraș - stiridecluj.ro

Potrivit stiridecluj, vestea că un fost interlop ar preda la liceul lor nu a fost primită bine nici de colegi, dar nici de părinți, mai ales că acesta a fost condamnat și la închisoare. Profesorii au intrat în grevă japoneză și cer demisia directoarei unității de învățământ.

Ce spune Inspectoratul Școlar

În contextul mediatizării în presa locală și centrală a calității de profesor al Colegiului Național "Mihai Viteazul” Turda a domnului Ovidiu Vancea, clarificăm faptul că acesta nu a fost și nu este profesor al Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” din Turda, județul Cluj. Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată.

Încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ.

Pe acelaşi subiect

Aceste documente nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” Turda și domnul Ovidiu Vancea.

În plus, directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv niciun dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică al Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Turda, potrivit punctului de vedere comunicat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către directorul colegiului.

Cine este Balibacea

Ovidiu Vancea, zis Balibacea, a fost considerat unul dintre cei mai periculoși infractori din Cluj. El a fost judecat la Curtea de Apel Iași pentru că, în anul 2003, ar fi ordonat asasinarea unui lider al lumii interlorpe din Turda. Procurorii DIICOT l-au arestat pe Ovidiu Vancea, alături de alți trei bărbați sub acuzația de tentativă de omor. Vancea a stat în arest timp de 22 de luni, fiind trimis în judecată și achitat la toate instanțele. Fapta a existat, dar nu au fost probe că a fost comisă de Ovidiu Vancea și de ceilalți trei bărbați. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în 2013, achitarea definitivă a lui Vancea.

În 2010, actualul profesor de matematică a fost reținut pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Prejudiciul se ridica la 700.000 de lei. În 2012, Balibacea a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare.

Ulterior, Ovidiu Vancea a atacat sentința, iar în 2015 Curtea de Apel Cluj a majorat condamnarea la 10 ani de închisoare. Balibacea a motivat că va fi tată de gemeni, mama copiilor săi fiind o tânără pe care a cunoscut-o în perioada în care era în detenţie. Instanţa nu s-a lăsat înduplecată şi i-a majorat pedeapsa dată de instanţa de fond, de la 5 ani de închisoare la 10 ani de închisoare, ”pentru comiterea infracţiunii de instigare la înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin înlăturarea circumstanţelor atenuante prevăzute de articolul 74 alineat 2 Cod penal, articolul 76 alineat 1 litera a, alineat 2 Cod penal".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Fost lider al lumii interlope din Turda, profesor de matematică la un liceu din oraș. Inspectoratul neagă că acesta ar preda