Antena Meniu Search
x

Situație incertă pentru Ambasadorul SUA în România. Va fi retras Klem de Președintele Trump?

Va pleca Hans Klem din postul de la București? Declarația recentă făcută pentru susținerea Codruței Kovesi, aflată în centrul scandalului uriaș declanșat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, pare să fie un semn deliberat că Ambasadorul este încă la post și își continuă misiunea.

Va pleca Hans Klem din postul de la București? Declarația  recentă făcută  pentru susținerea Codruței Kovesi, aflată în centrul scandalului uriaș declanșat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, pare să fie un semn deliberat că Ambasadorul este încă la post și își continuă misiunea.

Donald Trump a cerut ambasadorilor numiți de Obama să lase posturile libere, prin demisii, până la 20 ianuarie 2017. Este o regulă ca posturile politice din Administrația SUA să fie eliberate la schimbarea de regim. În ultima lui conferință de presă ca purtătorului de cuvânt al Departamentuluii de stat, John Kirby nu a putut preciza numărul ambasadorilor ,,loviți” de cererea lui Trump.

Publicația britanică The Independent menționa însă că toți ambasadorii SUA vor fi schimbați. Noua administrație a anunțat deja numele cătorva noi ambasadori. La ONU, Statele Unite vor fi reprezentate de Nikki Harley, avocatul David Friedman va fi ambasador în Israel.Guvernatorul de Iowa va merge ca ambasador în China. La Londra postul va reveni lui Wody Johnson, 69 de ani,proprietarul echipei de fotbal New York Jets, fiul magnatului  care a deținut colosul farma  Johnson &Johnson.Pentru Praga și-ar fi exprimat interesul fosta doamnă Trump, Ivana. Președintele Cehiei, Milos Zeman a spus ca Ivana ar fi o alegere foarte potrivită.

Hans Klem a fost numit de președintele Obama în 2015 și este  diplomat de profesie. Totuși, relațiile foarte apropiate cu secretarii de stat Hillary Clinton și John Kerry, în mandatul cărora a condus biroul de personal în cadrul Departamntului de  Stat,  îl pun pe o lista a posturilor care pot fi considerate numiri politice.

Pe acelaşi subiect

VULNERABILITĂȚI PENTRU AMBASADA SUA

 Mircea Geoană, fost ambasador la Washington și ministru de Externe, aprecia că este foarte posibil ca Hans Klem să fie schimbat din postul de la București în următoarele luni.

Teodor Meleșcanu i-a reproșat lui Klem, în termeni diplomatici, declarațiile referitoare la proiectul de grațiere, invitându-l să discute cu Guvernul când are neclarități. Este pentru prima oară în ultimii zece ani când unui ambasador american aflat în misiune la București i se atrage atenția de un oficial guvernamental român asupra unor declarații care exced statutului corpului diplomatic.O vulnerabilitate pentru misiunea diplomatică americană a devenit și publicarea unor fotografii de la petreceri private ale Codruței Kovesi în compania șefilor de stații CIA din România. Ghiță a presupus ca acestia sunt foști și actualii ei șefi.

DAN CONSTANTIN

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Situație incertă pentru Ambasadorul SUA în România. Va fi retras Klem de Președintele Trump?