Antena Meniu Search
x

Video Situaţie incredibilă pentru o primărie din Iaşi. Trebuie să returneze fonduri de 1 milion de euro, din cauza unei greșeli. Riscă să intre în faliment

O primărie din judeţul Iaşi se confruntă cu o situaţie fără precedent. Riscă sa intre în faliment pentru, culmea, un proiect dus la finalizare cu succes. Un aviz lipsă, nedepus la timp, pune pe jar autorităţile locale care se văd acum nevoite sa returneze fondurile nerambursabile, in valoare de 1 milion de euro.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.02.2023, 09:45

Vezi și

Ceea ce trebuia sa fie o bucurie pentru comuna Dumești, s-a transformat rapid in cel mai mare coșmar pentru Primărie. Asfaltarea unui drum, cu fonduri europene, pune acum în pericol investițiile din întreaga comună din cauza lipsei unui aviz.

Clara Mihociu, reporter Observator: Pentru reabilitarea acestui drum comunal pe o distanţă de trei kilometri s-au investiut un milion de euro. Drumul a fost dat în folosinţă în 2020. A fost refăcut în totalitate în doar 10 luni şi alte 30 de luni a avut la dispoziţie Primăria, pentru a depune toate documentele ca fondurile să rămână nerambursabile.

O simplă formalitate poate băga acum în faliment Primăria

Mai precis, o simplă formalitate poate băga acum în faliment Primăria. Autorităţile locale aveau obligația ca printr-o hotărâre de Consiliu Local să introducă drumul abia modernizat în domeniul public. Ulterior, Primăria trebuia să ceară și să primească aviz și din partea Ministerului Dezvoltării.

Mihai Cocoveică, primarul comunei Dumești: Am trimis, în acea perioadă, am trimis şi proiect de hotărâre la Ministerul Dezvoltării cu intabulări. A durat o perioadă lungă de timp la Ministerul Dezvoltării până am reuşit să primim avizul ăla.

Localnic: Foarte rău. Ne pare rău. Este un drum făcut cu fonduri europene.

Primăria a fost pusa sub executare silită

In cele din urma avizul a venit, dar la două săptămâni după ce termenul limită de depunere a documentelor expirase. Astfel acum Primăria a fost pusa sub executare silită pentru ca milionul de euro nerambursabil sa fie recuperat. 

Anghel Ficu, director CRFIR Iași: Primăria Dumneşti trebuia să aducă în 30 de luni atestarea respectivului drum. Din motive necunoscute, nu a reuşit să obţină atestarea de la Ministerul Dezvoltării privind acel drum. 

Practic ar mai rămâne bani doar pentru salarii, in rest, orice investitie ar fi blocată. Intr-o încercare disperata de a nu se ajunge aici, primăria Dumești a atacat in instanța decizia de executare silită de la ANAF și spera acum intr-o minune. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Situaţie incredibilă pentru o primărie din Iaşi. Trebuie să returneze fonduri de 1 milion de euro, din cauza unei greșeli. Riscă să intre în faliment