Antena Meniu Search
x

Slană Fest: festivalul din Cluj, unde slănina e folosită și în desert

Cum recunoşti un ardelean autentic? Are slănină în traistă. Cel puţin asta susţin iubitorii acestui preparat tradiţonal.

Vezi și

Cum recunoşti un ardelean autentic? Are slănină în traistă. Cel puţin asta susţin iubitorii acestui preparat tradiţonal, care din dragoste pentru grăsimea de porc au organizat şi un festival - Slanăfest! Ba au găsit chiar şi o metodă de a integra slănina în desert.

Radu Zărnescu, organizatorul festivalului: "Dacă facem efort, dacă mergem la ţară, dacă tăiem leme, dacă mergem la schi, dacă mergem cu piciorul pe munte, slănina este foarte bine venită pentru organismul uman."

Este credinţa care îl călăuzeşte pe acest bucătar-şef încă din 2010. Alături de Breasla Meşteşugarilor din Transilvania, a pus bazele târgului SlanăFest, un eveniment menit să readucă slana pe mesele românilor. 

Radu Zărnescu, organizatorul festivalului: "Bunicii noştri, străbunicii noştri, părinţii noştri, toată lumea a consumat slănină, slănina era un preparat cu care efectiv treceai iarna."

Un obicei pe care producătorii care ţin la tradiţie vor să îl păstreze. 

Vasile Cotcar, exponant: "Când merge omul la lucru, la coasă, oriunde merge, slănina şi-o ia în straiţă cu pălinca aferentă şi are o zi normală de lucru."

La festivalul din Cluj-Napoca, slana a fost expusă în toate formele. De la bucăţi subţiri, afumate cu rumeguş de fag, la cele mai groase, aromate cu fum de prune uscate. Secretul gustului bun, însă, este altul.

Aurora Gâscă, multi medaliată preparatoare de slănină: "Să fie porcul crescut în libertate, ceea ce se întâmplă şi la noi în fermă."

Entuziasmul iubitorilor de slănină nu este împărtăşit, însă, şi de nutriţionişti.

Diana Crişan, nutriţionist: "Nu este un aliment necesar pentru corpul uman, dar poate fi introdus ca o, să zic aşa, o mică, mică plăcere."

Dar participanţii la festival nu vor să audă de acest apel la moderaţie. 

Ba chiar au găsit o metodă de a include slana în desert. 

Mihaela Ulman, cofetar-patiser: "Am produse pe bază de slănină pe care o găsim atât în bomboanele cu ciocolată şi miezul de slănină maturată."

Alte deserturi au inclus tortul cu glazură de bacon sau cerealele închegate în caramel cu unutură. Oferte care dacă nu au deschis apetitul, au stârnit măcar curiozitatea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Slană Fest: festivalul din Cluj, unde slănina e folosită și în desert