Video Soarta exporturilor de cereale din Ucraina, stabilită la Galați: canalul Sulina e marea speranță a Occidentului. Prețul grâului a explodat deja cu 8%
S-au purtat discuţii de mare importanţă la Galaţi. Ieri, mai mulţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, României şi Republicii Moldova au adus din nou în prim plan problema tranzitului de cereale din Ucraina, către restul lumii. Asta după ce Rusia a luat decizia unilaterală de a interzice transportul grânelor pe Marea Neagră.
Atacurile ruseşti din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene Ismail şi Reni au avut, după cum era de aşteptat, şi urmări. Grâul care ar fi trebuit să hrănească peste un milion de oameni a fost distrus în urma bombardamentelor.
România creşte capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina
"România, Moldova şi Ucraina au spus: Hai să ne întâlnim în România şi să găsim o soluţie! Rusia a atacat rezervele globale de cereale", a declarat James O' Brien, șeful Oficiului de Coordonarea Sancțiunilor Departamentul de Stat SUA.
"Împreună cu reprezentanţii Statelor Unite am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene în contextul atacurilor pe care dumneavoastră le ştiţi. Este important să optimizăm constant capacitatea acestei rute", spune Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
- România creşte capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina de la 2 milioane la 4 milioane tone lunar
- Cerealele din Ucraina. Reprezentații UE, SUA, R. Moldova și României, întâlnire la Galați pentru a continua...
- Ucraina anunţă un coridor umanitar pentru navele blocate în porturile sale de la Marea Neagră de la începutul...
Cum canalul Sulina este singura cale navigabilă, România vrea să crească numărul capacităţii de tranzit a cerealelor din Ucraina, către ţara noastră.
"Din punctul nostru de vedere, a fost o întâlnire destul de bună, fructuoasă. Astfel încât, de la peste două milioane de tone cât avem acum lunar, să ajungem la ținta pe care ne-am propus-o, de aproape patru milioane de tone", adaugă Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
"Statele Unite ale Americii sunt recunoscătoare României pentru găzduirea acestor discuţii importante şi pentru tot ce-a făcut pentru a sprijini Ucraina", susține Kathleen Ann Kavalec, ambasador SUA în România.
Prețul grâului a crescut cu 8%
Preţul grâului pe pieţele internaţionale a crescut deja cu opt procente, iar acum tranzitul acestuia prin România sunt ca o gură de aer către Occident.
"Pe această cale noi am reiterat poziţia Guvernului Republicii Moldova de susţinere absolut necondiţionată a Ucrainei, în procesele sale economice de transport şi de tranzit spre portul Constanţa, Galaţi, care se află pe teritoriul României", afirmă Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii din Republica Moldova.
România, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii fac eforturi uriaşe pentru a menţine tranzitul de cereale din Ucraina către restul lumii, însă pentru moment, întreg procesul rămâne doar unul lung şi anevoios.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰