Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Soluţia găsită de un primar din Gorj pentru a împiedica oamenii să mai arunce grămezi de gunoaie la marginea satului

Camere de supraveghere ascunse în copaci sunt soluţia găsită de mai mulţi edili din Gorj în confruntarea cu cei care aruncă gunoaie la întâmplare. Sistemele "Big Brother" care împânzesc uliţele şi ajung până la marginea satelor sunt o investiţie considerabilă, dar mai eficientă decât acţiunile de ecologizare. Odată identificaţi, cei certaţi cu legea şi cu bunul simţ riscă amenzi şi de 70.000 de lei. 

de Diana Speretoiu

la 29.08.2024 , 17:37

În comuna Drăguţeşti, pe malul Jiului, au fost montate de câteva zile camere de supraveghere folosite de vânători. E o zonă care se umple de obicei cu deşeuri, în ciuda acţiunilor dese de ecologizare.

Soluţia găsită de primarul unei comune din Gorj

Camerele sunt camuflate şi ascunse în copaci. Iar când detectează mişcare, încep să înregistreze. Aşa speră autorităţile să descurajeze oamenii să mai arunce maldăre de gunoaie la marginea satelor.

Vezi și

Localnicii sunt avertizaţi că zona este supravegheată, iar dacă aruncă deşeuri riscă amendă.

Pe acelaşi subiect

"Vin şi poluează tot. De dragul ciubucurilor şi nu mai ştiu ce fac cu maşinile, vin şi aruncă în zona apelor, a pădurilor diverse materiale sau gunoaie. Vin şi aruncă pe unde le trece lor prin cap. Deci nu este normal", spune Ion Popescu, primar Drăguţeşti.

În comuna Băleşti, primăria a cumpărat 100 de camere de supraveghere, cu bani din PNRR. Investiţia a fost de un milion de lei. Acum, toate cele nouă sate administrate sunt împânzite de camere.

"Chiar am şi depistat câţiva cetăţeni care, culmea, nu erau din localitate. Veneau şi depozitau clandestin şi nepotrivit gunoaie menajere sau orice fel de resturi", spune Mădălin Ungureanu, primar Băleşti.

Amenzi usturătoare pentru cei care aruncă deşeuri pe câmp

În localităţile unde există astfel de sisteme de supraveghere deja se văd efectele. Comisarii de mediu spun că acolo au dat cele mai puţine amenzi.

"Amenzile sunt destul de usturătoare. Merg până la 70.000 de lei pe persoană juridică şi până la 45.000 pe persoană fizică. În condiţiile în care constatăm că fapta a fost săvârşită cu ajutorul unui mijloc auto, legea ne permite acest lucru, să confiscăm. Am şi făcut lucrul acesta. Constatăm o uşoară îmbunătăţire a acestui flagel, de abandonare a deşeurilor. Încercăm pe toate căile să combatem acest fenomen", spune Gheorghe Sanda, comisar şef Garda de Mediu Gorj.

Camerele video sunt de folos şi în caz de accidente rutiere pentru că ajută oamenii legii să stabilească filmul evenimentelor, dar ţine la distanţă şi hoţii de lemne, numărul acestor infracţiuni fiind reduse odată cu apariţia lui "Big Brother" pe uliţe.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Evenimente » Soluţia găsită de un primar din Gorj pentru a împiedica oamenii să mai arunce grămezi de gunoaie la marginea satului