Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Specialiștii români estimează că pandemia de coronavirus este o problemă de durată: "Primul val nu a apucat să se termine"

România a trecut de 100 de mii de infectări cu noul coronavirus, la şase luni şi jumătate de la confirmarea primului caz. Numai astăzi avem din nou peste 1300 de cazuri noi şi 35 de decese. Medicii avertizează însă că pandemia e abia la început. Abia peste trei ani ar putea să se termine totul. Un obstacol serios va fi în următoarele luni când peste covid vine şi virusul gripal.

de Redactia Observator

la 11.09.2020 , 20:52

  • România a trecut de 100.000 de infectări cu noul coronavirus.
  • Au trecut mai mult de șase luni de când a fost depistat primul caz de coronavirus în România.

De şase luni şi jumătate România se luptă cu virusul care a schimbat lumea. Şi e o luptă pe termen lung, anunţă oficialii, în ziua în care am depăşit un prag critic: 100 de mii de infectări. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Experiența fiecărei pandemii a fost de un an jumătate-doi, dacă luăm cea mai recentă, gripa spaniolă, care a fost acum 100 de ani, au fost doi ani și patru valuri. 

Adrian Streinu Cercel, manager Spital Matei Balș: Urmează ca lucrurile să se reconfigureze la anul pe vremea asta. Când am putea să asistăm la un final al acestei pandemii? Peste vreo 2-3 ani.

Vezi și

Specialiștii spun că, la început, epidemia a evoluat lent la noi. Se vede şi în cifre. Dacă la începutul stării de urgență aveam 168 de cazuri, două luni mai târziu se înregistrau 16 mii de infectări. 

Luna iulie a venit însă cu o creștere accelerată a îmbolnăvirilor. Practic, între 1 iulie şi 1 august, numărul cazurilor aproape s-a dublat. Iar de atunci şi până acum a urmat o nouă dublare. 

De vină ar fi relaxarea timpurie. 

Adrian Streinu Cercel, manager Spital Matei Balș: Primul val nu a apucat să se termine. Îi mai trebuia puțin. Dar lumea trebuie neapărat să meargă în concedii și să se relaxeze și acest lucru s-a văzut cu o reluare a infecțiilor tot în cadrul primului val.

În ultimele 14 zile, România se află în fruntea Uniunii Europene la rata mortalității, din cauza covid19, la suta de mii de locuitori. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Este un anotimp cald, un anotimp de comorbidități, avem o adresabilitate mai scăzută a persoanelor cu comorbidități la spital, în general noi avem un obicei să mergem mai rar la medicii noștri pentru patologia cronică, iar prezentarea la spital se face în fază tardivă. 

Adrian Streinu Cercel, manager Spital Matei Balș: Avem un număr de decese la fel ca toată lumea. Respectiv se știe că dintr-un număr de infectări, 5% vor ajunge la Terapie Intensivă.

În iulie a mai fost atins un record negativ. Au murit peste 5.000 de oameni din diferite cauze, aproape dublu față de luna iulie a anului trecut. 

Coronavirusul a lovit mereu la întâmplare. Vedetele au simţit pe pielea lor forţa lui. Printre ele: Alina Pușcaș, Marcel Pavel sau Adelina Pestrițu. Ultima pe listă este Jamila, cunoscută în mediul online pentru rețetele sale culinare delicioase. 

Jamila, vlogger: Imediat ce am aflat s-a instalat panica. Pentru început nu știam cum de tocmai eu m-am infectat. Am purtat mereu mască și am purtat-o corect, am păstrat distanța socială, nici măcar n-am plecat nicăieri în vacanță anul acesta, tocmai pentru a mă proteja și pentru a-i proteja pe ai mei. Mă simțeam ca într-un vis urât care părea să nu se termine. Vreau ca oamenii să înțeleagă că nu e o rușine. Oricine se poate infecta, iar virusul nu alege. Nu îi trataţi pe bolnavii de Covid ca pe niște ciumați pentru că nu e cazul.

Marele test îl vom da însă la iarnă, spun medicii, care ne îndeamnă să ne vaccinăm antigripal. 

Adrian Streinu Cercel, manager Spital Matei Balș: Punerea împreună a virsului gripal și a SARS-COV2 va conduce la forme serioase de îmbolnăvire și s-ar putea multe dintre ele să fie letale. 

478 de pacienţi pozitivi sunt internaţi acum la Terapie Intensivă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Specialiștii români estimează că pandemia de coronavirus este o problemă de durată: "Primul val nu a apucat să se termine"