Antena Meniu Search
x

Spectacol de lumină la fosta închisoare comunistă din Sighetu Marmaţiei

Fosta închisoare comunistă din Sighetu Marmaţiei a revenit aseară în atenţia localnicilor, printr-un spectacol de lumină şi sunet care a trecut deja şi prin alte oraşe din România.

Vezi și

Fosta închisoare comunistă din Sighetu Marmaţiei a revenit aseară în atenţia localnicilor, printr-un spectacol de lumină şi sunet care a trecut deja şi prin alte oraşe din România. Proiecţiile realizate în cadrul acestui demers caută să pună în lumină clădirile emblematice pentru România ultimului secol, iar fostul penitenciar devenit Memorial se alătură altor monumente cum au fost Cazinoul din Constanţa sau Muzeul Unirii din Iaşi. În ciuda frigului, localnicii au ieşit în stradă să ia parte la eveniment. 

Bătaia clopotului şi toaca aduc aminte de pagina dureroasă din istoria României în care acest loc din Maramureşul istoric a fost unul de tortură pentru numeroşi dizidenţi politici. Penitenciarul transformat acum într-un Memorial al Durerii a devenit seara trecută scenă pentru proiectul "Mă vezi? 1918 într-o altă lumină!" Deşi temperatura a scăzut sub 5 grade Celsius, vizitatorii nu s-au lăsat aşteptaţi.

Între pereţii clădirii devenite acum muzeu au fost închise, în perioada regimului comunist, personalităţi ca Gheorghe Brătianu, Iuliu Maniu sau Tiberiu Moşoiu.

Memorialul Durerii din Sighet este a opta clădire istorică luminată, din cele 10 cuprinse în proiect. Pe lângă punerea lor în valoare, inițiatorii doresc să le ofere locuitorilor din cele şase orașe informații cu privire la monumentele alese și la rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX. Ultima reprezentaţie se va desfăşura în Alba Iulia pe 13 noiembrie, unde va fi luminată Catedrala Încoronării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Spectacol de lumină la fosta închisoare comunistă din Sighetu Marmaţiei