Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Spitalul de la Runcu, un colț de rai pentru pacienții care se recuperează după Covid, va avea o Grădină Terapeutică

La aproape 800 de metri altitudine, în Gorj, la spitalul din Runcu, o echipă de medici face minuni: pune pe picioare pacienții după COVID. Este cel mai mare complex de acest fel de la noi. A fost conceput de echipa Fundației Mereu Aproape şi adoptat de spital, de comunitatea din Runcu și de autoritățile locale. Succesul înregistrat deja cu terapiile post Covid se extinde și altor afecțiuni respiratorii. Acum, toți partenerii pun umărul la amenajarea unui alt loc special, Grădina Terapeutică.

de Cristina Oprea

la 17.08.2021 , 14:00

În curtea spitalului e forfotă mare. La o primă vedere, nu îţi dai seama la ce lucrează mâinile dibace. Facem câţiva paşi pe aleile care se construiesc chiar sub picioarele noastre şi aflăm ce se pregăteşte aici.

Ion Ciochină, Manager Spitalul Tudor Vladimirescu Runcu: ”În această zonă vor fi amenajate nişte gardene în care pacienţii vor planta cu mâinile lor plante ornamentale, flori”.

Grădina terapeutică de la Runcu, un proiect venit în sprijinul pacienților

Vezi și

Agitaţia este pentru amenajarea Grădinii Terapeutice, prima de acest fel dintr-un spital de boli respiratorii din România. Este o promisiune pe care echipa medicală de la spitalul gorjean a făcut-o pacienţilor.

Pe acelaşi subiect

Adi Câmpeanu, primarul comunei Runcu: ”Ne-am bucurat de acest parteneriat pe care l-am creat cu toţii şi va ieşi o treabă bună, iar comunitatea, în toate activităţile pe care noi le întreprindem pe raza localităţii Runcu, sunt alături de noi. Dovadă că, aici, pe zona unde ne aflăm va fi construit un foişor, iar Obştea Muntele Runcu a donat cu tiltu gratuit materialul lemnos”.

Cristina Oprea, reporter Observator: ”Grădina terapeutică întregeşte colţul de rai de la Runcu, iar pacienţii care vor ajunge în acest spital vor putea să îşi vindece nu doar trupul ci şi sufletul”.

Veronica Halunga, psiholog: ”Va fi un spaţiu unde se vor putea desfăşura şedinţele de grup”.

Grădina terapeutică nu e un moft, spun medicii, este un loc care va contribui foarte mult în procesul de vindecare.

Dr. Ştefania Ionică, Șef Reabilitare Medicală: ”Mulţi dintre ei, după cum aţi văzut, sunt foarte emotivi, anxioşi. Iar această grădină îi va ajuta să se rupă un pic de realitatea aceasta a bolii”.

Adrian Jianu, fiziokinetoterapeut: ”Vom face kinetoterapie respiratorie în aer liber. Un factor foarte important aerul de munte care ajută pacientul să dreneze mult mai bine”.

Fiecare pacient care ajunge la Runcu are o poveste

Gheorghe Ştirbu a bătut drum lung să ajungă la Runcu ca să-şi vindece sechelele lăsate de covid. ”Din Botoşani am venit. Datorită dumneavoastră am contactat aici spitalul, m-a programat urgent, am venit aici, mă simt bine”.

Vindecarea e ţelul tuturor. Al cadrelor medicale, al pacienților, al oamenilor buni din comunitatea din Runcu și al echipei care a gândit centrul special de la 780 de metri altitudine.

Alessandra Stoicescu: ”Ştii ce se întâmplă la Runcu? Este acea zonă în care, de fapt suntem mereu aproape şi ne regăsim după această perioadă de pandemie. E deja un colţ de rai şi l-am făcut împreuna cu partenerul SIKA şi cu voi cei de acasă. Fundaţia Mereu Aproape, misiune îndeplinită”.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Spitalul de la Runcu, un colț de rai pentru pacienții care se recuperează după Covid, va avea o Grădină Terapeutică