Video

Spitalul din Runcu, primul centru de sprijin în lupta cu sechelele provocate de Covid

De Diana Speretoiu.
Publicat: 16.04.2021, 21:20.
Actualizat: 16.04.2021, 21:21

Lupta cu noul coronavirus nu se încheie după primul test negativ. Zeci de pacienți trecuți prin boală rămân cu sechele, iar recuperarea este esențială.

Este și motivul pentru care spitalul din Runcu, unde va fi deschis primul centru complex de recuperare post-Covid de stat, este asaltat de telefoane de la oameni din toată țara care vor să facă terapie acolo. Fundația "Mereu Aproape" contribuie la realizarea acestui centru și a trimis deja catre gorj, primele echipamente medicale.

Runcu, judeţul Gorj. Într-o zonă de munte cu un decor superb este Spitalul de Pneumoftiziologie. Aici funcţionează deja o secţie de recuperare post-COVID. În curând, va fi gata şi primul centru medical complex dedicat celor care au reuşit să învingă boala, dar au rămas cu sechele pe care nu ştiu nici cum, nici unde să le trateze.

Ștefania Ionică – medic șef clinică recuperare: "Am primit telefoane de la Brăila, am avut deja paciente de la Alexandria, București, foarte mulți pacienți".

Citește și:

Fundația "Mereu Aproape" a trimis primele dotări.

Echipat ca la carte

Alessandra Stoicescu – președinte Fundația "Mereu Aproape": "Sunt toate echipamente pentru primul centru de recuperare post-covid de stat. Acolo este locul în care oricare dintre noi putem să mergem şi putem să facem această recuperare atât de necesară. O să vină şi al doilea val şi apoi o să terminăm acel centru foarte repedeŢ.

Echipamentele au ajuns la Runcu la prima oră a dimineţii. Aparate de fizioterapie, monitoare de funcții vitale, aparate de kinetoterapie și de antrenament respirator, un analizor RT PCR şi o vestă pentru fizioterapie special destinată drenajului bronşic sunt doar câteva dintre echipamentele care vor ajuta echipele medicale să vindece.

Ștefania Ionică – medic șef clinică recuperare: "Aparatele ne ajută foarte mult să realizăm aceste obiective. Este încurajator că putem să beneficiem de ele la începutul acestui program și să-l putem efectua la parametrii pe care ni-i dorim".

Grădină terapeutică

Pe lângă dotarea compartimentului de recuperare, în curtea spitalului va fi amenajată o grădină terapeutică destinată recuperării emoționale și relaxării între procedurile medicale. Şi asta nu e tot.

Spitalul din Dobrița este singurul din România care beneficiază de o salină de suprafață, unde pacienții care s-au vindecat de Covid 19 se pot recupera. Salina are o capacitate de 14 locuri, iar o ședință aici durează până la o oră.

"Particulele acelea de sare, aerosolii, au dimensiuni mai mari sau mai mici. Cele mai mici ajung până la nivelul alveolelor pulmonare, iar cele mai mari, pe bronhii, trahee, căile respiratorii superioare".
Ștefania Ionică – medic șef clinică recuperare: "Pacienții se confruntă cu dificultăți la respirație, tuse, tulburări de ritm cardiac, această oboseală și slăbiciune musculară, dureri ale articulațiilor, inclusiv tulburări de memorie, de atenție".

Astfel că, terapiile de acest fel pot fi calea spre vindecare pentru cei care au trecut prin infecţia cu sars cov 2. Compartimentul de recuperare post-Covid din Runcu are acum 50 de paturi, dar va fi extins odată ce proiectul demarat de Fundația "Mereu Aproape" va fi gata.

Alessandra Stoicescu – președinte Fundația "Mereu Aproape": "Mulţumesc pentru că se întâmplă aceste lucruri şi vă promit că de fiecare dată vom face exact ceea ce promitem. Suntem împreună şi acest centru devine realitate cu ajutorul vostru şi al partenerului nostru tradiţional, Sika. Mereu Aproape".

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Reacții secundare ciudate pentru tânăra vaccinată din greșeală cu 4 doze: Bea și 7 litri de apă pe zi.
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro