Antena Meniu Search
x

Video Spitalul din Runcu, primul centru de sprijin în lupta cu sechelele provocate de Covid

Lupta cu noul coronavirus nu se încheie după primul test negativ. Zeci de pacienți trecuți prin boală rămân cu sechele, iar recuperarea este esențială.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 16.04.2021, 21:21

Vezi și

Este și motivul pentru care spitalul din Runcu, unde va fi deschis primul centru complex de recuperare post-Covid de stat, este asaltat de telefoane de la oameni din toată țara care vor să facă terapie acolo. Fundația "Mereu Aproape" contribuie la realizarea acestui centru și  a trimis deja catre gorj, primele echipamente medicale. 

Runcu, judeţul Gorj. Într-o zonă de munte cu un decor superb este Spitalul de Pneumoftiziologie. Aici funcţionează deja o secţie de recuperare post-COVID. În curând, va fi gata şi primul centru medical complex dedicat celor care au reuşit să învingă boala, dar au rămas cu sechele pe care nu ştiu nici cum, nici unde să le trateze. 

Ștefania Ionică – medic șef clinică recuperare: "Am primit telefoane de la Brăila, am avut deja paciente de la Alexandria, București, foarte mulți pacienți". 

Fundația "Mereu Aproape" a trimis primele dotări.

Pe acelaşi subiect

Echipat ca la carte

Alessandra Stoicescu  – președinte Fundația "Mereu Aproape": "Sunt toate echipamente pentru primul centru de recuperare post-covid de stat. Acolo este locul în care oricare dintre noi putem să mergem şi putem să facem această recuperare atât de necesară. O să vină şi al doilea val şi apoi o să terminăm acel centru foarte repedeŢ. 

Echipamentele au ajuns la Runcu la prima oră a dimineţii. Aparate de fizioterapie, monitoare de funcții vitale, aparate de kinetoterapie și de antrenament respirator, un analizor RT PCR şi o vestă pentru fizioterapie special destinată drenajului bronşic sunt doar câteva dintre echipamentele care vor ajuta echipele medicale să vindece.

Ștefania Ionică – medic șef clinică recuperare: "Aparatele ne ajută foarte mult să realizăm aceste obiective. Este încurajator că putem să beneficiem de ele la începutul acestui program și să-l putem efectua la parametrii pe care ni-i dorim".

Grădină terapeutică

Pe lângă dotarea compartimentului de recuperare, în curtea spitalului va fi amenajată o grădină terapeutică destinată recuperării emoționale și relaxării între procedurile medicale. Şi asta nu e tot. 

Spitalul din Dobrița este singurul din România care beneficiază de o salină de suprafață, unde pacienții care s-au vindecat de Covid 19 se pot recupera. Salina are o capacitate de 14 locuri, iar o ședință aici durează până la o oră.

"Particulele acelea de sare, aerosolii, au dimensiuni mai mari sau mai mici. Cele mai mici ajung până la nivelul alveolelor pulmonare, iar cele mai mari, pe bronhii, trahee, căile respiratorii superioare".

Ștefania Ionică – medic șef clinică recuperare: "Pacienții se confruntă cu dificultăți la respirație, tuse, tulburări de ritm cardiac, această oboseală  și slăbiciune musculară, dureri ale articulațiilor, inclusiv tulburări de memorie, de atenție".

Astfel că, terapiile de acest fel pot fi calea spre vindecare pentru cei care au trecut prin infecţia cu sars cov 2. Compartimentul de recuperare post-Covid din Runcu are acum 50 de paturi, dar va fi extins odată ce proiectul demarat de Fundația "Mereu Aproape" va fi gata.

Alessandra Stoicescu – președinte Fundația "Mereu Aproape": "Mulţumesc pentru că se întâmplă aceste lucruri şi vă promit că de fiecare dată vom face exact ceea ce promitem. Suntem împreună şi acest centru devine realitate cu ajutorul vostru şi al partenerului nostru tradiţional, Sika. Mereu Aproape".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Spitalul din Runcu, primul centru de sprijin în lupta cu sechelele provocate de Covid