Antena Meniu Search
x

Stâncă prăbușită lângă cascada Vadu Crişului. „Pare că este o situaţie ca la Bigăr”

O bucată uriaşă de stâncă s-a desprins şi s-a prăbuşit în apa Crişului Repede, pe malul stâng, lângă cascada Vadu Crişului, în ultima zi a anului trecut. Bucăţi mari de travertin, rocă ce compune munţii din zonă, s-au oprit în râu, unde cel mai probabil vor fi „măcinate” de apă.

de Redactia Observator

la 03.01.2022, 16:46

Stâncă prăbușită lângă cascada Vadu Crişului. „Pare că este o situaţie ca la Bigăr”
Stâncă prăbușită lângă cascada Vadu Crişului. „Pare că este o situaţie ca la Bigăr” - Paul Lelea/ebihoreanul.ro

„Pare că este o situaţie ca la Bigăr. Apa erodează travertinul. Pentru a se asigura că prăbuşirea s-a petrecut din cauze naturale, o echipă ANANP va merge în zonă”, a declarat coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Bihor, Horia Carţiş, potrivit ebihoreanul.ro.

Ioan Hașaș, viceprimarul comunei Vadu Crișului spune că, prăbușirea se întinde pe o lungime de mal de vreo 25 de metri respectiv pe toată înălțimea malului. 

„S-a întâmplat undeva în ultima zi din anul trecut și prima zi din anul acesta. Niște oameni din sat au fost afară și au văzut, mi-au trimis niște poze și apoi ne-am dus și noi la fața locului. Cascada, într-adevăr, nu este afectată dar nu e exclus să urmeze. De unde s-a desprins acum malul, se vede o ruptură care ar putea continua spre cascadă”, a spus el.

Cascada Vadu Crișului seamănă cu celebra cascadă Bigăr

Cascada are o înălțime de 9 metri, iar apa cade ca un văl peste un amestec de travertin și mușchi, de unde analogiile cu celebra cascadă Bigăr, din Caraș Severin.

În apropiere, se fac lucrări la cabana Vadu Crişului, dar materialele de construcţie sunt transportate pe malul drept, cu funicularul pe linia ferată, iar şantierul nu este de asemenea amploare încât să producă trepidaţii în stânci la o distanţă atât de mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Stâncă prăbușită lângă cascada Vadu Crişului. „Pare că este o situaţie ca la Bigăr”