Antena Meniu Search
x

Guvernul prelungește starea de alertă. Orban: "Suntem într-un moment de cumpănă" (Video)

Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, după ședința CNSU care a avut loc ieri.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 14.10.2020, 15:00

Guvernul prelungește starea de alertă
Guvernul prelungește starea de alertă. Orban: Suntem într-un moment de cumpănă - captura video Facebook
  • Premierul a anunţat că Guvernul va aproba miercuri prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

Ludovic Orban a vorbit despre noile măsuri din starea de alertă. 

„Ieri am avut reuniunea CNSU prin care am hotărât să propunem Guvernului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile și, de asemenea, să completăm Hotărârea de Guvern și cele anexe ale HG privind starea de alertă cu câteva măsuri suplimentare, care au fost prezentate deja.

În principal, se instituie obligativitatea portului măștii în anumite categorii de spații aglomerate.

Pentru o incidență de 1,5 la mie și 3 la mie, iar în localitățile unde se depășește numărul de cazuri de 3 la mie CNSU propune obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise”, a spus premierul în cadrul ședinței de Guvern.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ludovic Orban a mărturisit că "suntem într-un moment de cumpănă, de inflexiune".

"Putem opri creșterea numărului de cazuri, dar ca să reușim trebuie ca toate instituțiile implicate să fie mobilizate la maximum și mai ales să direcționăm toate resursele umane pe care le avem și acțiunile către acele zone cu risc mai mare de răspândire", a continuat premierul.

Şeful Executivului le-a transmis miniştrilor să nu mai permită angajaţilor INSP să furnizeze date care să nu respecte deciziile Guvernului, referindu-se la felul în care este calculat indicele de referinţă şi anume pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei.

"Şi domnul Vela şi eu am declarat public că numărul de persoane într-o localitate pe baza căruia se decide indicele e cel al numărului de cetăţeni dintr-o localitate, dat de Evidenţa Populaţiei. Săptămânal este actualizat, luni, numărul cetăţenilor dintr-o localitate pe baza datelor Evidenţei Populaţiei. Evidenţa Populaţiei ştie foarte clar cine are buletin, rezidenţă în localitatea respective. Vă rog să nu mai toleraţi ca angajaţii INSP să nu mai furnizeze date care nu respect deciziile noastre. Tocmai de aceea am scris în hotărâre că indicele se rapoartează la populaţia actualizată săptămânal", a completat Ludovic Orban.

Evenimentele private, interzise în următoarele 30 de zile

El a mai spus că evenimentele private vor fi interzise intervalul de 30 de zile al stării de alertă.

"Propunerea e ca să nu mai fie permisă organizarea de evenimente private pe perioada de 30 de zile a stării de alertă. Am permis astfel de evenimente, dar nu au fost respectate aceste reguli de protecţie sanitară. Au fost identificate sute de persoane la botezuri, petreceri, care au încălcat drastic regulile. De asemenea, domnul ministru Bode şi cu MAI, transportul urban în interiorul oraşelor mari, pe baza evaluărilor pe care le-am făcut, e asigurat în nişte condiţii mai bune. Gradul de conformare e mai mare, la metrou trebuie urmărit permanent", a mai spus premierul.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Guvernul prelungește starea de alertă. Orban: "Suntem într-un moment de cumpănă" (Video)