Antena Meniu Search
x
LIVE

Sistemul medical românesc, strigăt de ajutor. Mesajele medicilor: "Nu avem echipamente, nu avem dezinfectanţi"

Nu avem echipamente, nu avem dezinfectanţi, nu avem cum să vă salvăm. Când mai au timp să vorbească, asta spun toti medicii din România. O parte din ajutor va veni în urma teledonului organizat duminică de trustul Intact.

De Redactia Observator la 01.04.2020, 21:45
- observator.tv
  • Sistemul medical românesc, strigăt de ajutor în lupta cu epidemia de coronavirus
  • Reprezentanții tot mai multor spitale solicită ajutor

Nu avem echipamente, nu avem dezinfectanţi, nu avem cum să vă salvăm. Când mai au timp să vorbească, asta spun toti medicii din România. O parte din ajutor va veni în urma teledonului organizat duminică de trustul Intact. Însă mesajele medicilor primite la Fundaţia Mereu Aproape arată că nevoile sunt tot mai mari. Radiografia sistemului sanitar românesc, în plină criză covid 19, arată ca un strigăt de ajutor.

Pandemia de coronavirus a găsit România cu 2653 de paturi de terapie intensivă. Doar jumătate au și ventilatoarele mecanice absolut necesare unor pacienți cu covid 19, în stare gravă. În fața celor mai sumbre, dar realiste previziuni, specialiștii din Sănătate se tem că lupta cu pandemia va fi foarte grea, poate chiar imposibil de dus. 

Șerban Bubenek, președinte Societatea Română de ATI: Am făcut un calcul. În cel mai rău scenariu, România va avea între 100 şi 300 de mii de cazuri în următoarea lună. Avem nevoie de peste 5 milioane de combinezoane, 5 miloane de halate, 5 milioane de măşti ffp 2 sau ffp 3, 5 milioane de viziere, 10 miloane de mănuși... La un pacient care se află în terapie intensivă se consumă pe zi cel puțin 25 de echipamente de unică folosinţă. 

În spatele cifrelor care îți dau fiori sunt strigătele de ajutor ale cadrelor medicale. Vin de peste tot.

SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE DRAJNA, PRAHOVA: "Suntem conştienţi că materialele sanitare şi biocidele de care avem nevoie disperată lipsesc din toate unităţile sanitare, dar vă rugăm, în măsura în care se poate, să ne întindeţi o mână de ajutor". 

SPITALUL DE BOLI INFECŢIOASE CRAIOVA: "Avem nevoie de două ventilatoare, două monitoare pentru secţii vitale şi două videolaringoscop necesare în protocolul de intubare". 

SPITALUL ORĂŞENESC PUCIOASA, DÂMBOVIŢA: "Am fost desemnaţi spital suport pentru Covid 19. Din păcate, până acum am primit foarte puţine materiale pentru îngrijirea bolnavilor şi, ca să putem trece peste această grea încercare, avem nevoie de mult suport". 

SPITALUL DE URGENŢĂ TÂRGU CĂRBUNEŞTI: "Am fost desemnaţi spital de suport covid şi vă cerem cu disperare ajutorul. Avem nevoie de combinezoane, mănuşi, măşti, bonete, săpun lichid, orice". 

Multiplicați aceste mesaje de zeci, de sute de ori. Și veți avea imaginea completă și cumplită a ceea ce trăiesc acum eroii în halate albe din România, și a situației disperate în care e tot sistemul medical din țară.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Sistemul medical românesc, strigăt de ajutor. Mesajele medicilor: "Nu avem echipamente, nu avem dezinfectanţi"