Antena Meniu Search
x

Video Studenţii ucraineni din Galaţi, îngrijioraţi de situaţia rudelor rămase acasă: "Suntem panicaţi, nu ne-am aşteptat la aşa ceva"

Printre studenţii ucraineni care învaţă în Galaţi domneşte îngrijorarea. Teama că nu-şi vor mai revedea părinţii, bunicii, fraţii şi surorile niciodată îi copleşeşte pe cei mai mulţi dintre ei. Aşteaptă cu sufletul la gură sfârşitul războiului şi certitudinea că îşi vor putea îmbrăţişa rudele în viitorul apropiat. De cealaltă parte a graniţei, zeci de profesori ucrainieni vor să se refugieze la noi în ţară, pentru a fi în siguranţă.

de Redactia Observator

la 25.02.2022, 08:24

Vezi și

85 de studenţi ucraineni învaţă la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Deşi îi despart mai puţin de 600 de kilometri de familiile lor, din cauza războiului, le este din ce în ce mai greu să ia legătura cu cei de acasă. 

Adrian Codreanu, student: Se întâmplă ceva straşnic. Părinţii sunt plecaţi spre graniţă. Am vorbit cu neamurile, e grav acolo. Suntem panicaţi, nu ne-am aşteptat la aşa ceva şi ceea ce se întâmplă acolo e grav.  

Frica creşte de la o zi la alta. Teama că mâine s-ar putea trezi singuri, într-o lume mistuită de război, îi sperie cumplit pe tinerii ucraineni veniţi să studieze în România. 

Arina Batin: studentă: Am aflat că acasă este război. Am aflat că e jale mare. Îmi fac griji pentru părinţii mei. Eu aici sunt în siguranţă.

Pe acelaşi subiect

Îngrijoraţi pentru cei rămaşi acasă

Cei mai mulţi dintre ei, provin din oraşe şi sate din regiunea Odessa, iar gândul că cei dragi trebuie să stea în raza de acţiune a rachetelor şi obuzelor îi nelinişteşte teribil. 

Valeria: studentă-reporter: Locuim la o distanţă de patru ore de Odessa.

- Nici nu te gândeai că o să se întâmple asta?

- Cred că nimeni nu se gândea.

Anastasia Tescu: studentă: Am vorbit cu mama şi mi-a spus că este o situaţie gravă. Oamenii stau cu grijă, nu ştiu ce va fi mâine. S-au auzit şi explozii.

Nu doar studenţii din Galaţi se tem de războiul pornit de Putin. 20 de cadre didactice de la Universitatea din Ismail au solicitat azil în România. Vor să-şi aducă familiile la noi în ţară, pentru a fi în siguranţă.

Alexandru Nechifor: prorector Universitatea Dunărea de Jos: Suntem pregătiţi să-i primim. Să le oferim cazare, masă, asistenţă medicală. Eventual, asistență psihologică, pentru că trec prin această perioadă grea. 

De cealaltă parte a graniţei, însă, autorităţile ucrainene le-au cerut studenţilor să fie pregătiţi în orice moment pentru încorporare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Studenţii ucraineni din Galaţi, îngrijioraţi de situaţia rudelor rămase acasă: "Suntem panicaţi, nu ne-am aşteptat la aşa ceva"