Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Studiu: 30% din tinerii generaţiei Z vor să lucreze doar remote şi se visează antreprenori

Studiu şocant. O treime dintre tinerii generaţiei Z sunt inadaptaţi social: nu vor să facă o facultate şi se simt mai confortabil în spaţiul virtual. Ca să evite alţi oameni, nativii digitali lucrează remote şi le dă "eroare" când vine vorba de rezistenţă la stres: devin nervoşi, anxioşi sau se victimizează. Specialiştii spun că sportul şi prietenii sunt cel mai bun remediu pentru epidemia de izolare din rândul tinerilor. 

de Cristina Tănasă

la 27.08.2024 , 20:03

Mulţi tineri născuţi după 1997 se simt mai în largul lor în mediul online decât în interacţiunile faţă în faţă. Şi îşi aleg joburi pe măsură.

"E mult mai productiv să muncești de acasă având în vedere că nu ai gălăgia de la birou. De acasă nu ai de-a face face to face cu ei. Am făcut și cursuri online și le-am ales pe acelea în defavoarea celor fizice", a declarat Andrei Cocu, angajat.

30% din tinerii generaţiei Z vor să lucreze doar remote

Vezi și

Deconectarea de tehnologie nu se produce nici măcar afară pentru că cei mai muți tineri aleg să păstreze distanța de societate cu ochii în telefon și cu căștile în permanență în urechi. Un studiu arată că 29% dintre tinerii generaţiei Z au toleranţă mică la frustrare şi monotonie şi majoritatea visează să se facă antreprenori, tocmai ca să evite socializarea. 

Pe acelaşi subiect

"Acum viața profesională s-a mutat pentru multe meserii în online. Iar viața personală, de multe ori începe și ea în online. Cu locurile de muncă remote probabil așa va fi și viața în general un hibrid între socializare online și offline", spune Alexandru Negrea, consultant social media.

Mulţi iau drept model influencerii care lasă impresia că trăiesc viaţa ideală. Online. "Da, influențăm tinerele generații. Informația trebuie percepută ca atare, critic, cu discernământ și trebuie aplicată în mod constructiv în viața lor", a declarat Monica Radu, influencer.

Imaginea virtuală, iluzie şi capcană

Experţii spun că, de multe ori, imaginea virtuală este o iluzie şi o capcană. Expunerea la tehnologie poate alimenta anxietatea și depresia. Şi duce la victimizare.

"Cei mai mulți devin iritabili irascibili în primul rând, agresivitatea este al doilea factor. Factorul de stimă de sine este foarte scăzut. Căuta singuri afecțiuni se declară bolnavi pentru a nu fi obligați să interacţioneze. Mult mai simplu decât un psiholog le rezolva sportul pentru că îl învață pe copil să își depășească limitele, să interacționeze cu ceilalți", a declarat Constantin Cornea, psiholog.

Treptat, cei de pe piaţa muncii şi-au dat seama de importanţa prezenţei fizice a angajaţilor. "Suntem în zona de sport și wellness este absolut necesar ca oamenii care lucreaza in cadrul companiei să fie prezenți fizic", a declarat Răzvan Vlad, antreprenor.

Dar sunt şi veşti bune. Încet-încet, comunicarea de modă veche revine în trend. "Nouă ne place să ieşim în continuare, poate am îmbătrânit noi. Nevoia de conectare cu alte persoane o să existe tot timpul", spun tinerele.

Pentru a feri generaţiile tinere de efectele tehnologiei, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie din Marea Britanie recomandă părinților să nu le mai cumpere telefoane copiilor sub 11 ani. 

Cristina Tănasă Like
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Studiu: 30% din tinerii generaţiei Z vor să lucreze doar remote şi se visează antreprenori