Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Joburile cu salarii de 4.500 de lei, pregătite pentru elevii care nu au luat BAC-ul nici în toamnă

Doar 3 din 10 absolvenţi de clasa a 12-a au reuşit să treacă bacul de toamnă în această sesiune. Sunt cele mai proaste rezultate din ultimii şapte ani. Unii tineri cred că meritau note mai mari şi au depus deja contestaţii. Alţii, s-au resemnat şi îşi caută un loc de muncă. 

de Mădălina Iacob

la 26.08.2024 , 21:52

Puşi pe glume, unii tineri s-au resemnat repede, în vreme ce alţi candidaţi au făcut coadă pentru contestaţii. Eduard a primit 4.60 la biologie, dar e convins că trebuia să fie notat cu 6.60. "Nu prea îşi dau interesul profesorii când le corectează. Am de gând să învăţ anul ăsta, să mă angajez undeva să fac nişte bănuţi, să fac meditații, și anul viitor să îl iau și să mă duc la facultate la pompieri", spune Eduard.

Rata de promovare, mai mică față de 2023

Rata de promovare a fost cu foarte puțin mai mică față de anul trecut. Dar la prezenţă se vede diferența. S-au înscris 33.676 de tineri la bacalaureatul de toamnă și s-au prezentat în faţa profesorilor doar 28.000. Peste 5.000 nici nu s-au gândit să își încerce norocul a două oară - pur și simplu au renunțat la examen. 48 de candidaţi au fost dați afară pentru că au fost prinși cu telefonul mobil sau copiuţe.

Vezi și

Experţii în educaţie spun că interesul principal al multor tineri este să facă bani cât mai uşor şi nu neapărat să treacă examenele.

Pe acelaşi subiect

Reporter: De ce nu ai luat prima oară? 

Candidat: Lene.

Reporter: Ce ai făcut totul anul? De ce nu ai învățat? 

Candidat: Ca orice adolescent la 19,20 ani... 

"Nu am avut timp, sunt un om ocupat, la muncă. Tâmplar să am și eu un ban de buzunar, nu mi-a plăcut școala", spune un tânăr. "Bacul nu te ține pe loc, e doar o diplomă. Lucrez cu familia mea, să zic așa... afacere, da", adaugă altul.

Peste 10.000 de locuri de muncă sunt disponibile

Peste 10.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru muncitorii fără studii superioare. Problema, spun angajatorii, că aceștia au și cele mai mari pretenții. "Sunt joburi care presupun muncă fizică și prezența la birou, deși candidații din aceste segmente și-ar dori să poată lucra și de acasă, deși e dificil, pentru că vorbim despre joburi că manipulant marfă, barman, ospătar, lucrător comecial", spune Ana Călugăru, director comuniare platforma de recrutare.

Salariile se încadrează între 3.500 și 4.500 de lei pe lună. O alternativă pentru cei fără bac rămâne şi şcoala profesională. Locuri libere sunt pentru meseriile de asistenți medicali, dar și hairstilişti şi mecanici auto. Aici, nivelul salarial poate creşte cu 10 la sută. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Ştiri economice » Joburile cu salarii de 4.500 de lei, pregătite pentru elevii care nu au luat BAC-ul nici în toamnă