Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video De ce sunt abandonate rapid animăluţele adoptate de tineri. "Dai de responsabilitate şi te sperie"

Şi dragostea pentru animalele de companie trece prin stomac! Tinerii din Generaţia Z abandonează repede pisicile şi câinii pe care îi adoptă, când descoperă cât de mult costă mâncarea, tratamentele medicale şi cosmeticele lor. La Iaşi s-a dublat numărul patrupedelor care ajung în adăposturi şi aşteaptă alţi stăpâni. 

de Clara Mihociu

la 24.08.2024 , 21:17

Ca să evite despărţirile rapide, angajaţii adăposturilor pentru animale se asigură că cei care vor să adopte animale au bani să întreţină noii locatari. Elena şi Cristi, doi studenţi din Iaşi, au plecat astăzi acasă cu Ligia, o cățelușă de doi ani, abandonată. S-au gândit bine înainte. 

Creşte numărul animalelor abandonate

"În general la tineri este tendinţa de a te băga în ceva pentru că eşti entuziasmat şi după aia dai de responsabilitate şi te sperie", spun Elena şi Cristi. Din patru tineri care au animal de companie, unul renunţă la el din cauza cheltuielor mari, arată un sondaj din Statele Unite. Acesta este şi în România principalul motiv, spun veterinarii. 

Vezi și

"Adoptă-l numai în cazul în care eşti pregătit. Trebuie să-i oferi condiţii, trebuie să ai grijă de el. Ai nevoie de un medic veterinar, suni de urgenţă. Mâncarea trebuie să i-o aloci, pentru că trebuie să mănânce şi el", recomandă Carmen Ștefan, medic veterinar.

Pe acelaşi subiect

"Nu sunt suficient de responsabili în marea majoritate a cazurilor. Am fost totdeauna împotrivă, mai ales studenţii care cred că le-ar face bine un căţel lângă ei, doar că la schimbatul chiriei, proprietarul următor nu îl mai primeşte", spune Simona Mantescu, voluntar la adăpostul pentru animale.

Aproape jumătate dintre români au un animal de companie. Pisicile sunt mai multe şi norocoase. Situaţia este diferită când vine vorba de pisici. Românii sunt, potrivit statisticilor, cei mai mari iubitori de feline din Europa. Tocmai de aceea, abandonul în cazul lor este mai rar. Unul din trei români spune că nu şi-ar vedea viaţa fără pisica lui. 

Cu toate acestea, multe pisici schimbă stăpânii unul după altul, fără voia lor: "Sunem alergici". În primele șapte luni, Poliția Animalelor a plasat în adăposturi cu 25% mai mulţi câini şi pisici decât anul trecut. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Evenimente » De ce sunt abandonate rapid animăluţele adoptate de tineri. "Dai de responsabilitate şi te sperie"