Antena Meniu Search
x

Video Suma uriaşă plătită pentru anveloparea unui singur imobil din Sectorul 3. Un proiect de lege prevede ca izolarea termică a blocurilor să fie gratuită

Izolarea termică a blocurilor ar putea fi gratuită. Un nou proiect de lege prevede ca primăriile să suporte sumele plătite de asociaţiile de proprietari pentru anvelopare. Dacă noile reguli vor fi votate de Parlament, ele se vor aplica doar pentru proiectele viitoare.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 05.07.2024 , 10:30

Mai bine de 3.000 de blocuri din Bucureşti au nevoie de reabilitare termică. Cele mai multe - în Sectorul 6 al Capitalei, unde sunt mai bine de o mie de astfel de imobile, urmat de sectoarele 4 şi 5, cu 700 de blocuri neanvelopate fiecare.

În acest moment, asociaţiile de proprietari au de plată între 10 şi 25% din valoarea contractelor de anvleopare dacă şantierele se deschid din bani europeni. În caz contrar, dacă fondurile pentru anvelopare vin de la bugetul local sau de la bugetul de stat, nu există obligaţii de plată pentru locatari.

Sute de cereri de anvelopare sunt în aşteptare la primăriile de sector din Capitală

Vezi și

Sute de cereri de anvelopare sunt în aşteptare la primăriile de sector din Capitală. Şi aşteptarea ar putea fi un avantaj, până la urmă. Un proiect de lege prevede gratuitate pentru proprietari, indiferent de sursa de finanţare: practic, primăriile vor fi obligate să plătească şi partea asociaţiilor.

Pe acelaşi subiect

"Este o sumă impresionantă. Din păcate ghidul european invocă şi impune ca cota parte atât cât este, variabilă, până la 25% să fie recuperată de la asoc de proprietari. Lucrările in sine nu durează mult, partea proastă este finanţarea", a declarat Marius Popescu, şef serviciu Direcţia de Investiţii Sector 3.

Noua regulă, dacă va fi votată, nu se va aplica şi în cazul şantierelelor deja finalizate. La un imobil din Sectorul 3, anveloparea a început anul trecut în septembrie şi este aproape gata.

Cele mai multe dintre blocurile care au nevoie de anvelopare au fost construite în anii 70

"Sunt multe lucrări efectuate mai prost decât au fost ele la începutul lucrărilor, cum ar fi partea de reabilitare termică cu acest polistiren. Ni s-au acoperit aerisirile de ventilaţie naturală. Ni s-au zidit efectiv balcoanele. Toţi proprietarii, dacă ar fi să dăm timpul inapoi am prefera să plătim noi izolaţia exterioară. Este singurul lucru care ne-a ajutat pt că noi aveam tencuiala puţin degradată. În rest, pe noi nu ne-a ajutat cu absolut nimic", a declarat Maria Popescu, administrator de bloc.

Cele mai multe dintre blocurile care au nevoie de anvelopare au fost construite în anii 70.

În medie, un şantier de anvelopare durează un an. Primăriile de sector spun, însă, că din ce în ce mai puţine firme de construcţii se înscriu pentru astfel de lucrări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Evenimente » Suma uriaşă plătită pentru anveloparea unui singur imobil din Sectorul 3. Un proiect de lege prevede ca izolarea termică a blocurilor să fie gratuită