Antena Meniu Search
x

Video "Sunt speriaţi, nu se mai plimbă nimeni când se întunecă". Cum au terorizat doi pui de urşi un sat din Mureş

Doi pui de urşi au terorizat un sat din Mureş! Animalele sălbatice coboară în localitate la lăsarea întunericului de mai bine de o săptămână şi au omorât deja mai multe oi şi un câine. Ba chiar s-au plimbat  pe drumul principal.

de Redactia Observator

la 12.03.2024, 20:39

Vezi și

De mai bine de o săptămână, sătenii din Valea Izvoarelor nu mai au linişte după lăsarea serii. Localitatea aflată la doar 20 de kilometri de Târgu Mureş este terorizată de doi pui de urşi pe care paznicul de vânătoare nu îi are în evidenţă. La ultima vizită au făcut prăpăd în gospodării: şase oi au fost omorâte, iar mai multe au fost rănite.  

Cum au terorizat doi pui de urşi un sat din Mureş

Păgubit: Poate să revină oricând. M-am gândit să iau un gard electric.  

Simon Istvan, primar Sânpaul: Sunt speriaţi (n.r. oamenii), nu se mai plimbă nimeni când se întunecă. Am dublat personalul de la poliţia locală şi patrulăm non-stop. Am mers cu sirene, prin amplificator au strigat să intre cetăţenii în curte, să se baricadeze. 

Pe acelaşi subiect

Camerele de supraveghere au surprins animalele cum se plimbă chiar prin centrul satului. 

Alex Prunean, reporter Observator: Înainte de a ajunge în gospodăriile în care au atacat animalele, urşii au trecut pe aici, prin spatele căminului cultural. În acel moment, în clădire se aflau 60 de copii, membri ai unui ansamblu de dansuri. Cu toţii au privit îngroziţi pe geam cum animalele sălbatice trec la doar câţiva metri de ei şi doar norocul a facut ca în acel moment nimeni să nu se afle în curte, pentru că în spate gardul lipseşte.

În pădurile din apropierea comunei Sânpaul sunt supravegheaţi 9 urşi, toţi adulţi. Cei doi pui de maximum 3 ani ar fi relocaţi recent în zonă şi nu au teamă de nimic. Printre animalele ucise s-a numărat şi un câine.

Bogdan Alin, paznic de vânătoare: Avem mâncare în pădure, fondul de vânătoare bagă. Merg la mâncare, mănâncă cât mănâncă, dar uite că ăştia doi care s-au învăţat tot aici vin, în zona intravilană. Cred că la noi până când nu omoară pe cineva, nu o să se întâmple nimic. 

Reporter-păgubit: Ce soluţie vedeţi dumneavoastră?

- Nimic. Cine să protejeze? Nimeni. Arma! De nu îi împuşc, că e amenda mare dacă îl împuşc.

- Vă intră până în curte.

- Dar dacă ieşea vecinul afară îl omora acolo în faţă, la uşă. 

Sătenii păgubiţi de urs vor primi bani, însă autoritatea locală crede că este nevoie de o modificare a legii: ultima dată când s-a aprobat împuşcarea în zona comunei Sânpaul a fost în 2019, când un urs a ucis un cioban.

Simon Istvan, primar Sânpaul: Nu este normal ca ursul să fie peste cetăţean, peste om. Noi apărăm ursul, nu comunitatea în care trăim. Vânătorii ar dori să primească mai multe ocazii. 

Un studiu comandat de Ministerul Mediului în primăvara anului trecut arăta că în România trăiesc peste 8.000 de urşi. Din aceştia, doar 426 pot să fie vânaţi anual şi în niciun caz puii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Sunt speriaţi, nu se mai plimbă nimeni când se întunecă". Cum au terorizat doi pui de urşi un sat din Mureş