Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Suntem oamenii Cuvioasei Parascheva". Poveştile medicilor, jandarmilor şi voluntarilor care fac posibil cel mai mare pelerinaj din România

Urmărim deja de câteva zile bune ce se întâmplă la Iaşi, înaintea marii sărbători de sâmbătă. Şi încă găsim zilnic momente, detalii, poveşti care ne emoţionează chiar şi pe noi, jurnaliştii. Astăzi vă arătăm oamenii din spatele pelerinilor. De fapt, de lângă ei. Sute de voluntari, sute de preoți și de jandarmi dar și cadre medicale au grija zi de zi de cei care petrec ore bune de așteptare la rând ca să se închine la Moaşte. "Suntem oamenii Cuvioasei Parascheva", aşa se prezintă voluntarii. Şi... aşa se şi comportă

de Clara Mihociu

la 13.10.2023 , 19:32

"Bună, Maria! Uite, te duc acolo unde sunt foarte multe flori, la Sfânta Parascheva, da? O să mergi cu bine şi apoi ne întoarcem la mami, da? Şi cu fruntea şi cu mânuţele?! Aşa, foarte bine ai făcut!"

Raluca are 25 de ani şi a fost prima data voluntar al Sfintei Parascheva când abia împlinise 18.

Raluca, voluntară: "Când am ajuns la facultate îmi doream foarte mult să fac parte dintr-o comunitate. Şi această comunitate a Sfintei Parascheva mă ajută. Bucuria pelerinilor, bucuria oamenilor care vin aici şi dragostea tuturor mă încarcă."

Vezi și

"Aţi primit iconiţe?"

Pe acelaşi subiect

"Mulţumim, mulţumim!"

Jandarmii din Bacău asigură paza pelerinajului de peste două decenii

La fel ca ea sunt în total 600 de tineri voluntari. Dar şi numărul preoţilor creşte. Acum sunt 300.

Mihail Siminciuc, preot: "Anul acesta suntem cei mai mulţi. Sunt oameni care vin de mulţi ani la Sfânta Parascheva, sunt oameni pe care îi cunoaştem din priviri atunci când ne uităm la noi." 

Sunt peste 20 de ani de când liniştea şi ordinea este asigurată de Gruparea de Jandarmi Mobilă din Bacău.

Adrian Bărbuţă, plutonier adjutant-şef: "Suntem departe, dar în acelaşi timp mulţumiţi sufleteşte că putem face ceva pentru oamenii, semenii noştri. Şi noi ne rugăm şi noi suntem oameni. Suntem oamenii Cuvioasei Parascheva."

"Haideţi! Înaintăm uşor, uşor! Mergeţi, vă rog, mergeţi!"

Ion Sandu are 33 de ani de carieră. Mai bine de jumătate din ei, în prima parte a lunii octombrie, a ajuns aici, la Iaşi.

Ion Sandu, comandant Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău: "La începuturi am venit când se organizau vechile pelerinaje, în 1995. Am al nouălea an consecutiv când  vin la această misiune, dar am colegi subordonaţi care din 2000 încoace nu a ratat niciunul. Este un efort substanţial să venim aproape toată unitatea la Iaşi. De fiecare dată când se termină cu bine, noi spunem "misiunea îndeplinită!"."

Sergent major Denisa Farcaş: "Primul an a fost şi prima mea misiunea, abia fusesem încadrată în Jandarmerie. Am fost, când eram mai mică, am venit cu bunicii cu familia şi nu înţelegeam de ce forţele de ordine sunt atat de drastice, dar acum fiind în postura asta îi înţeleg. Să ştiţi dragilor că ceea ce face este spre binele dumneavoastră!"

Clara Mihociu, reporter Observator: "De sănătatea pelerinilor zilele acestea la Iaşi se ocupă peste o sută de angajaţi de la SMURD, zeci de angajaţi de la Serviciul de Ambulanţă şi, desigur, zeci de voluntari de la diverse organizaţii neguvernamentale cu specific medical."

De cele mai multe ori este nevoie de intervenţia lor în nopţile din apropierea hramului, atunci când timpul de aşteptare creşte iar temperaturile scad.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » "Suntem oamenii Cuvioasei Parascheva". Poveştile medicilor, jandarmilor şi voluntarilor care fac posibil cel mai mare pelerinaj din România