Plicurile suspecte ajunse la Ambasada Ucrainei din Bucureşti nu conţin explozibil. Ar fi fost trimise din Germania
A fost alertă la Ambasada Ucrainei din Bucureşti. Motivul: două plicuri ce ar avea un conţinut suspect au fost primite la sediul aflat în sectorul 1 al Capitalei. Mai mulţi pirotehnişti şi echipe ale Serviciului Român de Informaţii au sosit la faţa locului pentru a face verificări. Ulterior, probele au fost ridicate de echipajele SRI.
Update: Plicurile suspecte găsite la ambasada Ucrainei din București nu conțin exploziv
Plicuri suspecte primite la ambasada Ucrainei din București nu conțin exploziv, a stabilit SRI după primele verificări. "În legătură cu evenimentul înregistrat astăzi la Ambasada Ucrainei din București, facem următoarele precizări: la ora 10:50 echipele pirotehnice ale Serviciului Român de Informații au fost solicitate la sediul Ambasadei Ucrainei în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, întrucât au fost primite plicuri care au fost considerate suspecte. Specialiștii SRI au pus în aplicare procedurile specifice iar în urma controlului preliminar, acestea au fost ridicate și transportate în siguranță. După primele verificări, s a constatat că plicurile nu conțin material exploziv. Potrivit procedurii, acestea vor fi analizate în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanțe ce ar putea fi prezente. Vom reveni la finalul cercetărilor de laborator. În acest caz SRI colaborează cu celelalte instituții abilitate", se arată în comunicatul SRI.
Plicurile suspectate, analizate de SRI
Anchetatorii încearcă acum să stabilească ce conţin cele două plicuri suspecte primite la Ambasada Ucrainei din Bucureşti. În urmă cu o oră, cotroalele SRI s-au încheiat, iar probele au fost transportate pentru a fi verificate. Potrivit SRI, în acest caz "se colaborează cu toate instituţiile abilitate".
Surse Observator spun că cele două plicuri ar fi fost expediate din Germania către Ambasada Ucrainei din Capitală, însă această informaţie nu este încă clară.
Corespondența la Ambasada vine cu Poșta Română. Ulterior, plicurile sunt predate către agenții de pază ai ambasadei. De această dată, adresa expeditorului ar fi fost aceeași ca în celelalte cazuri cu plicuri suspecte, astfel au fost alertate autoritățile.
"Într-adevăr, plicurile au fost expediate prin Poștă Română. Un plic era fără expeditor, doar cu destinatar. Nu a prezentat niciun fel de element suspect, nu era deteriorat în vreun fel. Acesta e și motivul pentru care a ajuns la destinație", au transmis reprezentanții Poștei Române.
Filmul incidentului de la Ambasada Ucrainei din București
Poliţiştii de la DGPMB - Secţia 1 au fost sesizaţi cu privire la faptul că, marţi, în jurul orei 11,00, la sediul unei ambasade din Sectorul 1 au fost primite două plicuri ce ar avea un conţinut suspect. Serviciul Român de Informaţii a informat că este vorba despre Ambasada Ucrainei de la Bucureşti.
"Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei astăzi, în urma unui apel la 112, prin care s-a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehniştii au demarat procedura standard pentru investigarea acestora. În urma controlului pirotehnic se va stabili dacă va fi nevoie ca acestea să fie ridicate şi transportate în siguranţă", a precizat SRI.
Alertă la nivel european, după valul de scrisori-bombă
Incidentul are loc în contextul valului de scrisori-capcană trimise către mai multe instituţii din Spania sau ambasade ale Ucrainei din Europa.
Alerta de securitate s-a declanşat în Spania. Un plic cu explozibil a fost primit pe adresa ambasadei Ucrainei de la Madrid, iar angajatul, care l-a deschis, a fost rănit uşor la mână. Iniţial geniştii şi experţii antitero din Spania au minimizat incidentul, doar că ulterior, un alt plic cu explozibil a fost primit şi la o o companie de armament din Zaragoza, care livrase mari cantităţi de arme Kievului. Mai apoi, o scrisoare capcană a ajuns şi pe numele lui Sorin Ducaru care conduce Centrul Satelitar al Uniunii Europene.
Nimeni nu a revendicat trimiterea acestor scrisori-capcană, iar autorităţile spaniole nu au încă un suspect. Nu este clar nici dacă incidentele au legătură între ele, dar două scrisori trimise în Spania par să provină de la același expeditor, deoarece pe ambalaj a fost găsită aceeaşi adresă de e-mail.
Totodată, mai multe ambasade ucrainene din străinătate au primit pachete suspecte, conținând ochi de animale, a anunțat Kievul, după ce în Spania au fost primite „scrisori-bombă”. Pachetele, îmbibate într-un lichid cu o „culoare distinctivă”, au fost trimise la ambasadele Kievului din Ungaria, Olanda, Polonia, Croația și Italia. Ele au fost primite și la consulatele generale din Napoli și Cracovia.
(Sursă foto: Inquam Photos / George Călin)
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰