Antena Meniu Search
x

Video Sute de mii de români sărbătoresc astăzi Crăciunul pe rit vechi

Sute de mii de români sărbătoresc astăzi Crăciunul. Sunt ortodocşii de rit vechi, care ţin cont de calendarul iulian când vine vorba de sărbătorile religioase. Unii dintre ei fac parte din comunitatea sârbă, din vestul ţării. După slujba de Ajun, de aseară, s-au adunat, după tradiţie, în jurul unui foc făcut cu un trunchi de stejar. Sărbătoare a fost şi în Bucovina, unde turiştii din Republica Moldova au venit pentru vacanţa de Crăciun.

de Redactia Observator

la 07.01.2022, 08:10

Vezi și

Pentru comunitatea sârbă din vestul ţării, Ajunul Crăciunului a venit abia aseară. Sunt ortodocşi de rit vechi, care încă ţin cont de calendarul iulian. Dar şi de frumoasele tradiţii locale. Precum aprinderea trunchiului de stejar după slujba religioasă.

Iulia Pop, reporter Observator: Zeci de sârbi s -au adunat în curtea bisericii ortodoxe ca sa sarbatoreasca Ajunul Crăciunuui unde au aprins şi batniacul ale  carui flacari inalte pana la cer arata ca anul 2022 va fi unul imbelsugat.  

Pentru sârbii din Timişoara, focul a fost un motiv de speranţă: "Astăzi, anul acesta a fost cel mai mare, înseamnă că ar trebui dupa toate acestea sa fie cel mai bun an". 

După ritualul focului credincioşii au primit crenguţe de stejar dar şi paie, simbol al ieslei în care s-a născut Iisus. 

Pe acelaşi subiect

Ucrainienii, lipovenii, modovenii dar şi sârbii celebrează astăzi Crăciunul

Ajunul Craciunului a fost sărbătorit şi în Vatra Dornei, unde ortodocşii de rit vechi, în special cei veniţi din Republica Moldova, au umplut pensiunile şi hotelurile. 

Turiştii au îmbinat sărbătoarea cu puţină mişcare: "Facem întâi sport, pe urmă plecăm la alt sport, vor fi dansuri organizate frumos".

Peste tot în ţară, ucrainienii, lipovenii, modovenii dar şi sârbii celebrează astăzi Crăciunul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Sute de mii de români sărbătoresc astăzi Crăciunul pe rit vechi