Video Sute de oameni au strigat în cor "Eroii nu mor niciodată!", la Timișoara. "Nimeni să nu uite ce s-a întâmplat aici"
"Eroii nu mor niciodată!". Asta au strigat în cor, aseară, peste 500 de oameni, la Timișoara. Cei mai mulţi dintre ei sunt tineri, care au aflat despre Revoluție din poveștile părinților sau ale bunicilor. An de an, pe 16 decembrie, refac simbolic drumul parcurs de revoluționari și aduc astfel un omagiu celor care au murit pentru libertatea noastră, a tuturor. La 35 de ani de la Revoluţie, Istoria comunismului din România va fi predată în sfârşit liceenilor din ani terminali.
Suporterii echipei de fotbal, dar și alţi locuitori ai orașului, s-au adunat în Piața Maria, chiar lângă casa pastorului Laszlo Tokes, locul unde s-a aprins scânteia Revoluției. "Ca nimeni să nu uite ce s-a întâmplat aici. Din păcate, oamenii din '89 s-au jertfit ca noi să fim liberi. Nici la 35 de ani, din păcate, aparent, nu suntem liberi.În zilele noastre, nimeni nu mai respectă libertatea noastră", a spus un participant la adunare.
La Catedrala Mitropolitană au aprins candele pe treptele lăcașului de cult și au spus o rugăciune.
"Eroii nu mor niciodată"
Asta spun în cor 500 de oameni prezenţi la Marşul Eroilor, un eveniment care reface simbolic traseul parcurs de revoluţionari, în urmă cu 35 de ani. Cei mai mulţi dintre ei sunt tineri care au aflat despre Revoluție de la părinți sau bunici. "Eram aici pe stradă. Nu aşteptam nimic, nu ştiam ce înseamnă Revoluţie, nu ştiam ce înseamnă drepturi. Uram sistemul şi aveam doar un deziderat... să fim liberi", a povestit un bărbat.
- 35 de ani de la Revoluție. Primul strigăt de libertate a venit cu primul glonţ. Mărturiile fotografului care a...
- 35 de ani de la Revoluția Română: Pe 16 decembrie începea, la Timișoara, sfârșitul regimului comunist
- O fetiţă de 7 ani a ajuns la spital după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon în propria casă. În ce stare se...
- Accident de muncă lângă Barajul Stânca-Costești. Patru muncitori, aproape de a fi asfixiați
- "Am auzit o bubuitură, dar am zis că e o butelie". Filmul tragediei din Valea Doftanei, unde două femei au murit...
Cei care au trăit istoria, bunici şi părinţi au venit însoţiţi de copii, ca să le ofere o lecţie despre trecutul tumultos al ţării lor. Au continuat apoi marşul spre Piaţa Victoriei.
"Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!"
16 decembrie este şi ziua în care, s-a născut sloganul Revoluţiei: "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!". Istoria se poate auzi acum şi din Portalul Libertăţii, o instalaţie luminoasă, însoţită de coloană sonoră, amplasată pe malul Begăi. Instalaţia redă sunetele Revoluţiei din 1989: scandări, focuri de armă, strigăte de durere. O lecţie care nu trebuie uitată. "Drumul spre libertate, drumul spre democraţie. Portalul prin care trecem, portalul prin care au trecut oameni în '89, unii dintre ei au murit în acest drum spre libertate. Dacă vrem ca cei tineri să ştie istoria noastră atunci trebuie să le comunicăm, să vorbim şi pe limba lor, în contemporanitate", a spus Ruben Lațcău, viceprimarul Timişoarei.
Astăzi este zi de doliu in Timișoara. Pe 17 decembrie, se auzeau primele focuri de armă. A fost, de altfel și cea mai sângeroasă zi: peste 60 de morți și aproape 200 de răniți.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰