Antena Meniu Search
x

Video Sute de români păcăliţi prin "metoda Candy". Cum au rămas fără zeci de mii de euro: "Am investit 2.000 de euro în comori"

Sute, poate chiar mii de oameni s-au lăsat înşelaţi de o aplicaţie care le promitea o îmbogăţire rapidă. Unii au investit zeci, sute de mii de euro până să-şi dea seama că nu-şi vor recupera banii niciodată. Oamenii s-au împrumutat în bănci, şi-au cheltuit banii de nuntă sau pentru casă, totul pentru că aplicaţia Candy le promitea sume astronomice. 

de Redactia Observator

la 28.07.2022, 19:50

Vezi și

Candy le promitea oamenilor îmbogăţire rapidă şi uşoară. Erau racolaţi prin mesaje private pe reţelele de socializare. "Au fost oameni care au avut bani pentru a-şi face nuntă în luna octombrie şi au intrat în banii de la nuntă. Au fost oameni care au avut banii pregătiţi, în jur de 12.000 de euro, pentru o maşină", povesteşte o femeie păgubită. "Un domn şi-a făcut rată la bancă cu dobândă de 7% pe zi şi a băgat toţi banii în această aplicaţie. Scriau oamenii că au băgat 25.000 de euro", spune o alta.   

"Metoda Candy": goana după comori. Cum procedau escrocii din spatele aplicaţiei 

Practic, oamenii primeau o invitaţie online, apoi un link. Ca să-şi poată face cont, trimiteau bani, cu promisiunea că suma va creşte şi li se va rambursa dacă îndeplinesc anumite condiţii. Printre acestea se număra şi vizionarea unor videoclipuri. Schema s-a extins atât de mult, că nu mai ştie nimeni de unde a pornit. Totul era ascuns, inclusiv traseul banilor. Care erau trimişi unor terţi. "Nu erau români, nu erau coerenţi în vorbire şi pe noi ne tot puneau să aducem oameni în platformă. Precizează că aplicaţia este făcută de TikTok şi Facebook şi de aici provin banii. De exemplu băgai 300 de euro aici şi aveai 6% câştig", explică unul dintre cei păgubiţi. 

Cine voia un câştig mai mare, investea mai mult. Cumpăra "o comoară". Această comoară creştea pe măsură ce omul urmărea reclamele sau filmuleţele care îi erau trimise. Promisiunea era că după un anumit timp investiţia e recuperată. "Vorbim pe de-o parte de înşelăciune pentru că prezinţi o anumită situaţie - uite, cumperi nu ştiu ce comoară şi câştigi o sumă importantă de bani. Vorbim cu siguranţă şi de spălare de bani, pentru că banii aceştia provin din înşelăciune. Şi nu în ultimul rând, şi de evaziune fiscală pentru că nimeni nu plăteşte taxe şi impozite pentru ceea ce se întamplă acolo", spune Adrian Cuculis, avocat. 

Pe acelaşi subiect

Mulţi români au picat în cursă. Unii au făcut şi credite la bănci

Oamenii s-au prins târziu că nu vor recupera absolut nimic din ce aveau, teoretic, în portofelele virtuale. Întrebat ce sumă a reuşit să retragă, unul dintre cei păgubiţi răspunde: "Cam 200 de euro, în rest i-am tot băgat la ei în comori, în aplicaţie. Cam 4.500 de lei. Cea mai mare sumă pe care am avut-o în portofel este de 6.500 de euro, dar nu s-a putut retrage pentru că au cerut o taxă". "Am investit 2.000 de euro în comori şi trebuiau să-ţi dea înapoi 2.240, în 7 zile", mărturiseşte o femeie. "Ne-au sugerat să intrăm mai mulţi membri, să facem o comoară comună, să dăm fiecare cât putem, şi să fie o sumă mare de bani, să putem beneficia de o dobândă de 25%. S-a strâns o sumă de aproape 27 de mii de euro", adaugă o femeie păgubită.

Acum, cei care stau în spatele aplicaţiei Candy sunt de negăsit. "Probabil oamenii ăştia au încasat sute de mii, milioane de euro. Cine ştie pe câte continente s-o împrăştia schema asta", a precizat Adrian Cuculis, avocat. Cu dovezi, conversaţii şi transferuri bancare, oamenii au apelat la poliţie. Banii, spun specialiştii, sunt greu de recuperat, dacă nu imposibil. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că va intra România în Schengen şi cu graniţele terestre până la finalul anului?

Observator » Evenimente » Sute de români păcăliţi prin "metoda Candy". Cum au rămas fără zeci de mii de euro: "Am investit 2.000 de euro în comori"