Antena Meniu Search
x

Video Tablourile retrase de Adrian Năstase din expoziţia de la Muzeul Național de Artă. Ce lucrări ar fi "picat" testul autenticităţii

Adrian Năstase şi-a retras tablourile expuse la Muzeul Național de Artă, după acuzaţiile de fals. Expoziţia unde erau prezentate a fost închisă două săptămâni. Surse din lumea artistică spun că mai mulţi critici de la Centrul Georges Pompidou din Paris ar fi venit la Bucureşti şi ar fi depistat mai multe falsuri decât semnalaseră experţii români. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 26.01.2024, 20:09

Vezi și

Adrian Năstase şi-a luat înapoi toate lucrările din colecţia familiei, după ce doi cunoscuţi experţi în artă spun că printre ele ar fi şi copii. Cele care au stârnit controverse sunt "Cleopatra", o pictură din 1939, atribuită lui Victor Brauner, şi "Trei nuduri feminine". 

Adrian Năstase își retrage tablourile expuse la Muzeul Național de Artă în urma acuzațiilor de fals

"Pentru mine a fost un şoc să le văd în Muzeul Naţional de Artă al României. Am început să le studiez, le-am fotografiat. Nu este o bucurie pentru mine ca specialist să se întâmple aşa ceva cu un muzeu pe care îl iubesc. Cer să se facă analiza tuşei, analiza cromatică, analiza de pigment", spune Adrian Buga, evaluator de artă.

Adrian Năstase a scris pe blogul lui că a retras tablourile de la Muzeul Naţional în semn de protest. Susţine că operele sunt autentice şi verificate de experţi internaţionali. 

Pe acelaşi subiect

Reacţia lui Adrian Năstase: "Linşaj mediatic"

"Mi se pare greu de acceptat şi respingerea cu atâta violență a unei autentificări realizate de un expert cunoscut din Franța. (...) Nu este cazul ca membrii familiei mele să treacă printr-o perioadă de linșaj mediatic", explică fostul premier. Între timp, expoziţia a fost închisă.

"Reprezentanții muzeului nu au permis astăzi accesul presei în incintă. Au transmis în schimb un mesaj. Ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate pentru expoziția Victor Brauner, între oniric şi ocult, expoziția se va închide temporar pentru reamenajare. Coincidenţă sau nu, expoziţia Victor Brauner a fost închisă după ce la Muzeul de Artă a venit în inspecție o comisie de la Centrul Pompidou din Paris, unul dintre cele mai mari muzee din lume. Surse din lumea artei spun că experții francezi ar fi avut un şoc atunci când au văzut tablouri false expuse alături de exponatele originale ale lui Brauner aduse din Franța", transmite Cristi Popovici, reporter Observator.

"Curatorul de la Pompidou, doamna Camille Morando, a fost ieri, a vizitat expoziţia. A fotografiat intens ce se întâmplă acolo. Oricum, domnia sa a venit prevenită! Ştia despre ce e vorba şi despre discuţiile iscate aici", a precizat Pavel Şuşară, expert în artă.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a cerut verificarea amănunţită a documentelor tablourilor prezentate în expoziţie. Crede că acest scandal este doar o luptă între actualul director al Muzeului de Artă, Călin Stegerean, şi criticul Pavel Şuşară, un contestatar al conducerii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Tablourile retrase de Adrian Năstase din expoziţia de la Muzeul Național de Artă. Ce lucrări ar fi "picat" testul autenticităţii