Antena Meniu Search
x

Video Scandal la Muzeul Naţional de Artă: Mai multe tablouri semnate de Victor Brauner ar fi false. Lucrările fac parte din colecţia lui Adrian Năstase

Scandal uriaş pe tema unor tablouri semnate de Victor Brauner, aflate în colecţia privată a lui Adrian Năstase. Ministrul Culturii verifică actele tablourilor, după ce doi critici de artă susţin că o parte din picturi, care sunt expuse acum la Muzeul Naţional de Artă, ar fi false. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 25.01.2024, 20:53

Vezi și

"Trei nuduri feminine" este o pictură din 1929, semnată Victor Brauner, şi poate fi admirată la Muzeul Naţional de Artă. Tabloul, care face parte din colecţia personală a fostului premier Adrian Năstase, este contestat de doi cunoscuţi experţi evaluatori, care afirmă că ar fi un fals. 

Pavel Şuşara, preşedinte AEEAR: Există profesionişti ai falsului, cum există amatori sau găinari ai falsului. Aici e vorba de găinării. Cel care a făcut falsurile astea nu ştie să picteze. Nu e vorba că nu-l înţelege pe Brauner. Dar el nu ştie să ţină un penel în mână, nu ştie să coordoneze traseele unei compoziţii.

Preşedintele AEEAR cere ca lucrările să fie verificate de experţi internaţionali

Pavel Şuşară este preşedintele Asociaţiei Evaluatorilor de Artă din România. Susţine că în aceeaşi expoziţie de la Muzeul de Artă ar fi cinci tablouri false, dar prezentate ca fiind originale Brauner. Criticul de artă cere ca lucrările să fie verificate de experţi internaţionali.

Pe acelaşi subiect

Pavel Şuşara, critic de artă: Ele acum nu au nicio valoare. În clipa în care vor fi validate prin procese succesive de spălare, aşa cum se întampla acum, ele capata valoarea picturilor lui Victor Brauner. Este vorba de la nimic la foarte mult.

Practic, spun experţii, valoarea unui tablou creşte pe măsură ce apare în expoziţii importante, chiar dacă e un fals.

Adrian Buga, expert în artă: Dacă un tablou de genul acesta este pus la o casă de licitaţie, se poate vinde între 250.000 sau 700.000 de euro, se poate vinde cu 1 milion de euro. Cota lui Brauner ajunge şi la 2 milioane. Sunt bani în joc şi odată ce expui aşa ceva în Muzeul Naţional de Artă se formează un pedigree.

Şi Adrian Buga, doctor în istoria artei vizuale, afirmă că două din tablourile familiei Năstase prezente în aceiaşi expoziţie, sunt false. El cere conducerii muzeului re-exeperizarea lor cu lampa cu ultraviolete.

Directorul Muzeului Naţional de Artă spune că tablourile sunt originale

Directorul Muzeului de Artă respinge acuzaţiile şi spune că toate tablourile din expoziţia "Victor Brauner" sunt autentice.

Călin Stegerean, director Muzeul Naţional de Artă: Lucrările au fost expertizate de specialişti recunoscuţi în domeniu. Atunci cand am facut selecţia în expoziţie, am facut o cercetare, consultând o bibliografie vastă în care lucrările respective sunt prezente.

Cristi Popovici, reporter Observator: Victor Brauner a rămas în istoria artei universale ca reprezentant al suprarealismului, curent artistic lansat în anul 1924 la Paris. Picturile sale păstrează însă o linie personala care a avut doua surse, cea onirică, a visului sau reveriei și cea oculta, cuprinzând premoniție sale, practicile magice și jocurile hazardului.

Ministerul Culturii a deschis o anchetă

Raluca Turcan, ministrul Culturii: Am solicitat o prezentare detaliata a colectiilor si documentelor din spatele exponatelor. 

Adrian Năstase este cunoscut drept colecţionar de artă. În 2006 a prezentat publicului celebra sa locuinţă din Zambaccian. Atunci voia să arate lumii că tablourile pe care le are în casă nu sunt scumpe, ci copii sau falsuri pe care le cumpără amatorii de artă.

Fostul premier nu a intervenit până acum în scandalul tablourilor sale expuse la Muzeul de Artă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Scandal la Muzeul Naţional de Artă: Mai multe tablouri semnate de Victor Brauner ar fi false. Lucrările fac parte din colecţia lui Adrian Năstase