Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tanti Valeria, bătrâna abandonată de familie şi de statul român, a murit în chinuri la 88 de ani

Tanti Valeria, bătrâna în vârstă de 88 de ani din Coţuşca, Botoşani, abandonată de familie şi de statul român şi lăsată să moară pentru că 'are aproape 90 de ani', s-a stins din viaţă, în chinuri groaznice.

de Alin Tarnovschi

la 29.08.2019 , 11:36

Tanti Valeria, bătrâna abandonată de familie şi de statul român, a murit în chinuri la 88 de ani Tanti Valeria, bătrâna abandonată de familie şi de statul român, a murit în chinuri la 88 de ani - Profimedia Images / Ilustraţie

Tanti Valeria, bătrâna în vârstă de 88 de ani din Coţuşca, Botoşani, abandonată de familie şi de statul român şi lăsată să moară pentru că 'are aproape 90 de ani', s-a stins din viaţă, în chinuri groaznice.

Povestea Valeriei Pânzariu a fost făcută publică de Cecilia Baciu, o femeie care a copilărit în satul Coţuşca din Botoşani.

Vecină cu tanti Valeria şi crescută cu plăcintele bătrânei, femeia a aflat despre chinurile prin care trece bătrâna şi a încercat să o ajute.

Articolul continuă după reclamă

Luni, 26 august 2019, Cecilia Baciu a mers în satul Coţuşca şi a descoperit povestea tristă a bătrânei care fusese abandonată atât de familie, cât şi de statul român dintr-un motiv incredibil: are aproape 90 de ani.

Pe acelaşi subiect

Coşmarul bătrânei a început în luna martie atunci când a fost diagnosticată cu ulcer varicos şi a fost dusă de familie la spital.

În spital, tanti Valeria a luat un stafilococ piocianic, iar starea ei de sănătate s-a înrăutăţi de la o zi la alta. Familia ei a angajat mai multe persoane pentru a o îngriji la domiciliu, însă bătrâna a sfârşit abandonată de orice fiinţă umană.

'I-au spus să nu-i mai dea apă şi mâncare căci trebuie să moară'

Luni, 26 august 2019, Cecilia Baciu, vecina bătrânei Valeria a mers în vizită la această şi a descoeprit cum arată, în realitate, iadul pe pământ.

Tanti Valeria era plină de răni pe picioare, din cauza ulcerului varicos, neîngrijită şi însetată.

Astfel, femeia a încercat să facă tot posibilul pentru a o ajuta pe bătrâna care, în urmă cu mulţi ani, îi făcea poale în brâu şi alivenci.

"Poarta inchisa. O alta vecina striga ca e incuiata in casa dar si asa ar fi bine sa nu intru. Nu inteleg. “E tare rau”. Tot nu inteleg. Daca e bolnava cu atat mai mult ar trebui sa o vizitam. “ ce e acolo nu poate fi privit”. Sunt descumpanita dar cum poarta si usa sunt incuiate ma intorc. Asta ma face insa cel putin curioasa. A doua zi de dimineata trec din nou strada, pe la 9:00, cand cineva descuie usa. Intru. Si ce e acolo “nu poate fi privit. “Ma izbeste un miros de hoit .Imi vine sa vomit. Pe un pat murdar cineva/ ceva, striga , geme, cere apa. Nu stii daca e om sau o aratare. E plina de fecale. Vreau sa ies dar sora mea imi zice ca nu e loc e slabiciuni ci mai degraba sa gandesc ce e de facut. Batrana (de 88 ani) ne recunoaste, sora mea o atinge si urla de durere, cere apa", a scris Cecilia Baciu pe Facebook.

A urmat o luptă crâncenă între femeia care încerca să o salveze pe tanti Valeria şi familia acesteia, statul român, oamenii angajaţi să o îngrijească şi vecini.

"Cineva in curte scutura presuri, intreb ce face. Pregateste casa cea mare pt inmormantare. Intreb mai departe a cui. A batranei imi raspunde. Dv avati grija de ea ? “Da si nu“ raspunde. Ea nu vrea sa mai stea dar familia nici nu vrea sa auda de baba. Nu a trecut pe acolo de luni de zile ( familia), si cand i-a sunat ultima oara i-a zis sa o lasa sa moara. I-au spus sa nu-i mai dea apa si mancare caci trebuie sa moara. Intreb cine. “Fiul si nepotul” ne raspunde. Dar de ce? “Pentru ca e o femee rea”. Raman inmarmurita", a continuat femeia.

Refuzată de spitale, lăsată să moară în chinuri

Pentru a o ajuta pe bătrâna, femeia a sunat la 112, în numeroase rânduri, iar de fiecare dată, răspunsul a fost acelaşi: 'Bătrâna nu are nevoie de îngrijiri medicale'.

În realitate, tanti Valeria a fost refuzată de spitalele din Botoşani.

"Sunam din nou la 112. Vine o noua ambulanta. Iritati ne cearta si ne informeaza hotarat ca batrana nu are nevoie de ingriji. Sunt sunati si asistentii sociali. Apar nervoase doua cocoane. Duamna Marixana este cea mai deranjata. “Voi de fapt ce vreti de ne deranjati?”. Noua nu ne cred urechilor. Noi nimic. Nu noi v-am chemat ci cei de pe ambulanta. “Lasati-o sa moara, are aproape 90 de ani”, ne cearta cocoana", se mai arată în postarea de pe Facebook.

A doua zi, marţi, 27 august 2019, tanti Valeria a fost dusă într-un centru de îngrijiri paleative din Siret, judeţul Suceava.

A ajuns dimineaţă în centru, i-au fost curăţate rănile, iar după câteva ore s-a stins din viaţă.

"Ii sunt datoare copilului meu asa ca o sa trimit aceasta scrisoare tuturor institutiilor impreuna cu pozele facuta in prezenta tuturor autoritatilor mentionate mai sus, vineri dimineata.

Oare mai suntem o natie de oameni ?...sau... aproape o adunatura de orci?", a fost concluzia trasă de Cecilia Baciu.

Alin Tarnovschi Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Evenimente » Tanti Valeria, bătrâna abandonată de familie şi de statul român, a murit în chinuri la 88 de ani