Antena Meniu Search
x

„Tatăl tiramisului” Ado Campeol a murit la vârsta de 93 de ani

Ado Campeol, supranumit „tatăl Tiramisului” de presa italiană, a murit la vârsta de 93 de ani.

de Redactia Observator

la 17.11.2021, 10:09

Tiramisu a devenit în timp una dintre cele mai populare prăjituri
Tiramisu a devenit în timp una dintre cele mai populare prăjituri - Shutterstock

Campeol era proprietarul Alle Beccherie, un restaurant din nordul Italiei, unde celebrul desert a fost inventat de soția sa și de un bucătar, scrie BBC.

Prăjiura, care include pișcoturi înmuiate în cafea și mascarpone, a fost adăugat în meniul lor în 1972, dar nu a fost brevetat niciodată de familie. De atunci a devenit un element de bază al bucătăriei italiene, adaptat de bucătari din întreaga lume.

Au existat dispute de lungă durată cu privire la originea desertului, inclusiv pretenții că acesta a fost servit ca afrodisiac la un bordel din orașul Trevisio din nordul Italiei. Cu toate acestea, este larg acceptat că rețeta a fost elaborată în restaurantul Campeol din oraș.

Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, s-a numărat printre cei care au adus omagiu, pe Twitter că orașul a „pierdut încă o stea în istoria sa gastronomică și a vinului”.

Pe acelaşi subiect

Istoria prăjiturii Tiramisu

Alle Beccherie a fost deschisă de familia lui Campeol în 1939, iar Campeol a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit co-inventatorului desertului, Chef Roberto Linguanotto, desertul a fost rezultatul unui accident în timp ce făcea înghețată de vanilie.

Linguanotto a scăpat niște brânză mascarpone într-un castron cu ouă și zahăr, iar după ce a observat gustul plăcut al amestecului, i-a spus soției lui Campeol, crema fiind numită Alba. Perechea a perfecționat apoi desertul adăugând pişcoturi înmuiate în cafea și stropindu-l cu cacao - numindu-l Tireme Sù, care se traduce „Alege-mă!”.

Prăjitura a apărut într-un număr din 1981 al revistei Veneto, o publicație locală dedicată mâncării și vinului, iar acum este unul dintre cele mai cunoscute deserturi din Italia. Variantele de tiramisu conțin alcool precum romul, dar rețeta originală - certificată de Academia Italiană de Bucătărie în 2010 - nu conținea alcool, deoarece era destinată să fie prietenoasă copiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » „Tatăl tiramisului” Ado Campeol a murit la vârsta de 93 de ani