„Tatăl tiramisului” Ado Campeol a murit la vârsta de 93 de ani
Ado Campeol, supranumit „tatăl Tiramisului” de presa italiană, a murit la vârsta de 93 de ani.
- Primarul cu castel în Franţa, chemat la DNA. De ce este acuzat Vlad Oprea de la Sinaia. DETALII la Observator 12:00, la Antena 1
- Crin Antonescu îl numeşte pe Călin Georgescu "o fantomă": "E ca un drog ieftin, dar eficient şi distrugător"
Campeol era proprietarul Alle Beccherie, un restaurant din nordul Italiei, unde celebrul desert a fost inventat de soția sa și de un bucătar, scrie BBC.
Prăjiura, care include pișcoturi înmuiate în cafea și mascarpone, a fost adăugat în meniul lor în 1972, dar nu a fost brevetat niciodată de familie. De atunci a devenit un element de bază al bucătăriei italiene, adaptat de bucătari din întreaga lume.
Au existat dispute de lungă durată cu privire la originea desertului, inclusiv pretenții că acesta a fost servit ca afrodisiac la un bordel din orașul Trevisio din nordul Italiei. Cu toate acestea, este larg acceptat că rețeta a fost elaborată în restaurantul Campeol din oraș.
Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, s-a numărat printre cei care au adus omagiu, pe Twitter că orașul a „pierdut încă o stea în istoria sa gastronomică și a vinului”.
- Cum să preparăm Cacio e Pepe, o reţetă tradiţională din centrul Italiei
- Cum preparăm paste cu cartofi, o reţetă celebră în sudul Italiei
- Cum preparăm paste cu cartofi, o reţetă celebră în sudul Italiei
- A murit Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câștigat de trei ori titlul mondial
- Craioveancă dată dispărută de soţ, găsită moartă în spatele blocului, sub balcon. Femeia era tăiată pe mâini
Istoria prăjiturii Tiramisu
Alle Beccherie a fost deschisă de familia lui Campeol în 1939, iar Campeol a preluat afacerea la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit co-inventatorului desertului, Chef Roberto Linguanotto, desertul a fost rezultatul unui accident în timp ce făcea înghețată de vanilie.
Linguanotto a scăpat niște brânză mascarpone într-un castron cu ouă și zahăr, iar după ce a observat gustul plăcut al amestecului, i-a spus soției lui Campeol, crema fiind numită Alba. Perechea a perfecționat apoi desertul adăugând pişcoturi înmuiate în cafea și stropindu-l cu cacao - numindu-l Tireme Sù, care se traduce „Alege-mă!”.
Prăjitura a apărut într-un număr din 1981 al revistei Veneto, o publicație locală dedicată mâncării și vinului, iar acum este unul dintre cele mai cunoscute deserturi din Italia. Variantele de tiramisu conțin alcool precum romul, dar rețeta originală - certificată de Academia Italiană de Bucătărie în 2010 - nu conținea alcool, deoarece era destinată să fie prietenoasă copiilor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰