Antena Meniu Search
x

Video Temeri că "bomba ecologică" groapa Glina va fi redeschisă. Firma care o operează vrea să ridice o staţie de sortare a deşeurilor

Se reaprinde scandalul în jurul gropii de gunoi Glina, la trei ani de la închiderea ei. Firma care are în administrare groapa a primit girul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului pentru a da drumul la o staţie de sortare acolo. Autorităţile şi locuitorii se tem că munţii de gunoaie se vor întoarce la ei în bătătură.

de Redactia Observator

la 08.06.2022, 19:14

Vezi și

Locuitorii din Popeşti Leordeni nu mai au linişte de când au aflat că firma care operează groapa de mai bine de 20 de ani vrea să ridice aici o staţie de sortare a deşeurilor. Autorităţile şi oamenii se tem că groapa va fi de fapt redeschisă.

Alin Todireanu, city manager Popeşti-Leordeni: Această activitate de sortare o considerăm foarte periculoasă pentru oameni. Oamenii vor avea gunoi proaspăt pe lângă casele lor. 

Groapa de gunoi Glina, o adevărată bombă ecologică

În urmă cu trei ani, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului spunea răspicat că groapa Glina e o bombă ecologică. Potrivit unor studii de la acea vreme, loucitorii din zonă au ajuns la spital cu boli grave: cancer, alergii, astm. Azi, reprezentanţii agenţiei promit că niciun gram de gunoi nu va rămâne aici şi că toată activitatea ar urma să se desfăşoare într-o hală. 

Pe acelaşi subiect

Ciprian Şova, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului: Sunt deşeuri de tipul hârtie, carton, srticlă, fier, deşeuri amestecate. Exclus depozitare, eliminare prin depozitare, cum fals se încearcă a se induce această idee.

Laurenţiu Constantinescu, consilier Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului: Este un spaţiu închis unde se face sortarea aceea manuală. 90% este automatizat.

Compania a amplasat deja linia de sortare şi aşteaptă acum undă verde de la primarie pentru a începe treaba.

Mugur Bobe, inginer Ecorec SA: Noi sortăm deşeurile colectate de salubrişti de la populaţie, recuperăm materialele reciclabile şi le trimitem către valorificator reciclator. Nu discutăm despre activitate de stocare a deşeurilor sau clasic: îngroparea deşeurilor. În amplasament nu rămân deşeuri.

Sunt cartiere întregi care s-au ridicat lângă groapa de gunoi Glina, iar oamenii sunt disperaţi

Localnic: De abia am reuşit s-o închidem şi acum o redeschidem, ne umple de miros, nu putem respira. Gunoi, putrefacţie, împuţiicune, mai ales când adia vântul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Firma care operează la Glina a fost înfiinţată în 2001 de un grup de italieni. Afaceriştii au făcut aur din munţii de gunoaie de aici. Au raportat în fiecare an la Ministerul Finanţelor Publice profit de cel puţin un milion de euro.

În 2019, italienii au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare de magistraţii din peninsulă pentru că făceau parte dintr-o reţea care spăla banii grupării mafiote Cosa Nostra prin afacerile cu gunoi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Temeri că "bomba ecologică" groapa Glina va fi redeschisă. Firma care o operează vrea să ridice o staţie de sortare a deşeurilor