Antena Meniu Search
x

Video Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi. Oficialii admit că situaţia e gravă: "Mai avem 4-5 ani în care putem depozita"

Criza gunoaielor din București e departe de a se fi terminat. Capitala ar putea să rămână fără groapă de gunoi în mai puţin de trei ani. Este anunţul făcut astăzi de prefect: chiar dacă am colecta selectiv, groapa de gunoi de la Vidra, singura care mai primeşte gunoiul din oraş, se va umple repede. Pentru a nu ajunge cu mizeria în stradă, primarii de sector au găsit alte gropi în afara Bucureştiului. În mai puţin de trei ani, Bucureştiul riscă să se sufoce în gunoaie. Atunci, singura groapă de gunoi care mai poate primi deşeurile oraşului - depozitul de la Vidra, se va umple.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 31.05.2022, 20:40

Vezi și

Toni Greblă, prefectul Capitalei: "Depinde cum ducem gunoiul acolo. Dacă mai întâi îl selectăm și apoi ducem acolo numai ceea ce trebuie dus acolo. Mai avem 4-5 ani în care putem depozita. Asta înseamnă că am putea să rămânem cu gunoiul în stradă. Zilnic, Bucureştiul produce gunoi cât șase judeţe, adică 2.000 de tone. Colectarea selectivă ar fi o soluţie pentru a reduce din cantitatea de gunoi care ajunge la groapă. De aici, şi prelungirea perioadei de funcţionare a depozitului de gunoi".

Andreea Milea, reporter Observator: "90% dintre deşeurile produse de Capitală nu ajung sub această formă la groapa Vidra, colectate selectiv, ci amestecate, cum le vedeţi aici. Asta înseamnă că dintr-un milion de tone de gunoi pe an, 900.000 de tone de deşeuri nu pot fi reciclate".

"Selectiv? Nu cred că face nimeni lucrul ăsta.Toată lumea le aruncă la tomberoane", explică un bucureștean. "Dacă vii peste 3-4 zile aici sunt gunoaiele ... Multe? Da! Mai ales aici", le explică o altă persoană reporterilor.

Capitala, sufocată de gunoaie. Ce soluții au autoritățile

Pe acelaşi subiect

Anul trecut, în Sectorul 2, din cele 10.000 de tone de deşeuri produse, locuitorii au colectat selectiv doar 1.000 de tone. Chiar şi aşa, firma de salubritate nu mai face faţă.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: "Într-un an am reușit să trecem de la colectarea amestecată la colectare selectivă pe bune, ceea ce devine o problemă în sine pentru că operatorul nu are capacitatea dimensionată să ridice atâta fracţie uscată, atâtea deşeuri din ambalaje. I-am cerut să iși suplimenteze flota ... ne vom umple de gunoi".

Tarifele depozitelor de deşeuri găsite de primarii de sector

Pentru a evita o astfel de situaţie, primarii de sector au găsit opt depozite de deşeuri, în judeţele învecinate. Tarifele sunt cuprinse între 58 de lei şi 126 de lei pe tonă. Toni Greblă, prefectul Capitalei: "Va exista o anume descentralizare. Aici problema pare că este un pic mai avansată". Nu şi pentru administratorii gropii de gunoi de la Vidra care spun că depozitul mai poate să primească gunoi 15, ba chiar 20 de ani de acum încolo.

Administratorul gropii de gunoi Vidra: "Dacă urmărim declarațiile reprezentanților autorităților publice, vom observa că există o apetență pentru a induce panică în rândul populației cu privire la o posibilă criză a depozitării deșeurilor".

Toni Greblă, prefectul Capitalei: "Va exista o anume descentralizare. Primăriile de sector împreuna cu PGMB au constituit o asociație. Aici problema pare că este un pic mai avansată ... De 10 ani nu a fost nicio astfel de întâlnire între primarii de sector, primarul general şi prefectul Capitalei. Am discutat cu primarii de sector și aceștia chiar mâine au o nouă întâlnire, o rundă finală, și vor înainta Primăriei Capitalei un proiect de hotărâre care să consfințească soluțiile pe care le-au găsit ei. Fiecare pe sectorul lui, cu anume posibilități de a depozita gunoiul".

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: "Vom merge mai departe, cu o strategie pentru dezvoltarea unui loc în care să depozităm deşeurile. Avem studiu de oportunitate...există opțiuni în acest moment. Cel puţin o perioadă, Vidra este una din opţiunile de depozitare, este practic cea mai apropiată de Bucureşti şi singura care are o capacitate. PS2 plăteşte cât scrie în hotărârea CGMB, operatorul însă, înțeleg că plăteşte altă sumă, și asta e o problemă reală. Operatorul Sectorului 2 plăteşte 200 de lei pentru depozitare, Primăria Sectorului 2 plăteşte 93 de lei pentru depozitare. E foarte clar că e o problemă şi că, pe termen mediu și lung, operatorul nu are cum să rezolve singur această problemă. Vidra îşi folosește această poziție de monopol, evident pe care o are, ceea ce este anormal".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi. Oficialii admit că situaţia e gravă: "Mai avem 4-5 ani în care putem depozita"