Tensiuni la Constanţa, după ce preoții de la Catedrala Arhiepiscopală au împărțit lumina sfântă pentru a doua oară

De Redactia Observator.
Publicat: 27.05.2020, 19:37.
Actualizat: 27.05.2020, 19:43

S-a scris încă o filă de scandal în istoria Bisericii Ortodoxe! La Constanţa, lumina sfântă de la Ierusalim a fost împărţită a doua oară credincioşilor. De data aceasta, la sfârşitul perioadei pascale, înaintea Înălţării. Curtea Arhiepiscopiei a arătat ca în vremurile bune - sute de credincioşi au stat lipiţi unii de ceilalţi, fără măşti şi au primit împărtăşania toţi, cu aceeaşi linguriţă.

Arhiepiscopul Tomisului - Iubiţi credincioşi vreau să staţi după regula sanitară, la distanţă, nu acum vă dăm lumina, acum e acatistul Învierii.

La mai bine de o lună de la Paşte şi cu o zi înaintea Înălţării, preoţii din Constanţa au împărţit din nou lumina. Sute de oameni s-au strîns noaptea trecută la catedrala arhiepiscopală din Constanta, acolo unde IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie.

Înghesuiţi unii într-alţii şi fără măşti, oamenii n-au mai ţinut cont de virus.

Orice slujbă îmi dă aripi. Mi-a lipsit foarte mult biserica.

Un bărbat care le-a cerut preoţilor explicaţii pentru ceremonia cu repetiţie a fost săltat de poliţie.

De câte ori învie Iisus? Face el slujbă când vrea?

Mihaela Iliescu, reprezentant IPJ Constanța - A săvârşit o contravenţie la Legea 61. S-a manifestat gălăgios"

Ca preot, IPS Teodosie a împărtăşit enoriaşii. Cu aceeaşi linguriţă pe toţi. Iar la final, preoţii au băut vinul din potir. Şi asta deşi legea cere clar dezinfectarea linguriţei după fiecare credincios în parte. Mai mult, Patriarhia a recomandat amânarea împărtăşaniei pe perioada stării de alertă

"În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare", se arată în ordinul pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult.

Arhiepiscopul Tomisului susţine, într-un interviu pentru Observator, că nimeni nu poate fi contaminat cu linguriţa sfântă.

Arhiepiscopul Tomisului​ - În Sfântul Potir este Hristos real, substanţial, Dumnezeu şi acolo nu pătrund nici microbii. Lucru experimentat ştiinţific de un mare specialist de la NASA. Care văzând această realitate s-a şi călugărit la Sfântul Munte. Linguriţa care este un obiect de cult sfinţit şi care sfinţeşte cu sângele şi trupul lui Hristos şi nu contaminează pe nimeni".

Reprezentanții Bisericii neagă existența tensiunilor

Deciziile Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, au creat tensiune în sânul bisericii ortodoxe. Cu toate acestea, patriarhia nu a vrut să comneteze scenele petrecrute noaptea trecută la malul mării.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române - Nu există niciun conflict. A fost vorba doar de o iniţiativă locală pe care am explicat-o de mai multe ori, o inițiativă la care ierarhul local avea dreptul. Foarte mulți credincioși au resimţit o mare tensiune şi frustrare acumulate în aceste luni de privaţiuni inclusiv spirituale. Această tensiune este ușor de înțeles.

Arhiepiscopul Tomisului​ - Eu nu ma cert cu nimeni. Dar eu nu am zădărnicit nicio boală. De ce să îmi fie frică? Eu respect regulile sanitare. Le-am şi spus să vină cu mască, să stea la distanţă şi îi protejează Hristos, nu eu îi protejez.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.