Antena Meniu Search
x

Video Teodor Avădani, programatorul român de 24 de ani care a creat o aplicație pentru identificarea adăposturilor civile

Un tânăr programator român a fost cu un pas înaintea autorităţilor. A pus la punct o aplicaţie care oferă informaţii despre adăposturile civile din toată ţara. În total, 4500. Cu ajutorul ei se poate găsi cel mai apropiat astfel de spaţiu, utilizând localizarea în timp real. Pare simplu, însă pe teren lucrurile se complică. Puţini ştiu cu exactitate unde să se îndrepte când sună alarma.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 12.03.2022, 22:03

Vezi și

Teodor Avădani are 24 de ani, iar războiul de la graniţele României l-a determinat să ia atitudine. A căutat spaţiile care ar putea sa-i protejeze pe cei dragi, în caz de nevoie, şi a creat o aplicaţie simplă, cu indicaţii prin GPS către cele mai apropiate adăposturi civile.

Teodor Avădani, programator: ”Am căutat şi am văzut ca este o listă prezentată de ISU. Mi-am dat seama că în caz de urgenţă nu mai stai să mai cauţi în PDF unde ar fi cel mai apropiat adăpost faţă de tine”.

Neconcordanțe între listele ISU cu adăposturi civile și listele primăriilor

Iulia Pop, reporter Observator: ”Potrivit aplicaţiei, Timişoara are 110 de adăposturi. Că sa nu fim luaţi prin surprindere în cazul în care sună alarma de protecţie civilă, e indicat să ne uităm din timp care este cel mai apropiat spaţiu. În cazul nostru, din Piaţa Unirii, am ajunge cel mai repede într-un adăpost de pe Strada Gheorghe Lazăr. Potrivit GPS-ului, este situat la 600 de metri distanţă, la care am ajunge în aproximativ nouă minute”.

Pe acelaşi subiect

Datele din documentele ISU, studiate de Teodor, par să fie, în unele cazuri, în contradicţie cu cele pe care le au autorităţile locale. La Timişoara, de exemplu, primăria spune că are în administrare 92 de adăposturi. Pe lângă acestea, mai există înca 120 de spaţii private.

Valeriu Tabără, viceprimar Timișoara: ”Legea prevede din 2016 că orice imobil care are o amprentă la sol de cel puţin 600 mp să aibă un adapost civil”.

Şi totuşi, dacă acum ar suna alarma antiaeriana, mulţi nu ştiu încotro să se îndrepte.

Multe dintre adăposturile civile au fost abandonate sau transformate în spații de depozitare

Pacea din ultimele decenii ne-a facut să ignorăm total aceste spaţii sau să le transformăm în depozite.

Teodor Avădani, programator: ”Prin ajutorul aplicaţiei vedem totuşi şi realitatea. Cred că asta o să vină şi în atenţia autorităţilor să verifice şi adăposturile în ce condiţii sunt”.

În caz de alertă, aproximativ 25% din populaţia Timişoarei ar avea loc în astfel de adăposturi. La nivel naţional, potrivit aplicaţiei, sunt 4.500 de spaţii de protecţie civilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Teodor Avădani, programatorul român de 24 de ani care a creat o aplicație pentru identificarea adăposturilor civile