Video Cât costă un botez, o nuntă sau o înmormântare. Noi tarife percepute de preoții din Oltenia, după ce Mitropolia a plafonat taxele bisericești
S-au stabilit prețurile maxime pentru oficierea slujbelor pentru nunți sau botezuri! Se întâmplă în toate bisericile din Oltenia după ce Mitropolia a plafonat taxele bisericești. O veste bună pentru toţi enoriaşii care vor şti de acum încolo cât trebuie să scoată din buzunare, iar preoţii cât au voie să ceară.
Pentru o cununie religioasă, de exemplu, vorbim de cel mult 600 de lei. Cât privește un botez, tariful maxim va fi de 500 de lei. La fel și pentru înmormântare.
Slujba de înmormântare nu mai poate fi condiționată de plata unei taxe
Noile tarife ar trebui să se aplice chiar din această lună, toți preoții urmând să se conformeze. Până acum, tarifele erau stabilite în funcție de cât de mare era biserica sau de zona unde era amplasată. De exemplu, pentru o cununie religioasă, mirii sau nașii erau nevoiți să scoată din buzunare cel puțin 500 de lei, iar în unele lăcașuri de cult această taxă ajungea și la 1500 de lei.
În cazul înmormântărilor, Mitropolia Olteniei le-a transmis tuturor preoților din regiune să nu condiționeze slujba de acești bani, mai ales dacă vorbim despre familii fără posibilități.
Mitropolia Olteniei a transmis către toate parohiile hotărârea luată în cadrul Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiova privind stabilirea cuantumului contribuțiilor de cult. „S-a hotărât stabilirea unui plafon maxim în ceea ce privește contribuțiile credincioșilor pentru slujbele de cununie, botez și înmormântare la nivelul tuturor parohiilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, după cum urmează: a. Cununie: maxim 600 de lei; b. Botez: maxim 500 de lei; c. Înmormântare: 500 de lei (incluzând aici și slujbele de până la 40 de zile", se arată în adresa transmisă preoților parohi.
Totodată, aceștia au fost înștiințați că „este interzisă condiționarea oficierii slujbei înmormântării de plata oricărei taxe sau contribuții benevole fixate de organismele parohiale, ca donații din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale (…) mai ales în cazul familiilor sărace“.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰