Antena Meniu Search
x

Inculpaţii din dosarul Revoluţiei, absenţi la primul termen

La 30 de ani de la Revoluţie, s-a stat la coadă pentru...dreptate. Sălile şi holurile Curţii Supreme au fost neîncăpătoare pentru victime sau urmaşii celor care au murit în stradă. Au fost aproape 600 de oameni la primul termen al procesului Revoluţia.

De Redactia Observator la 29.11.2019, 20:18
Vezi și

La 30 de ani de la Revoluţie, s-a stat la coadă pentru...dreptate. Sălile şi holurile Curţii Supreme au fost neîncăpătoare pentru victime sau urmaşii celor care au murit în stradă. Au fost aproape 600 de oameni la primul termen al procesului Revoluţia. Au lipsit în schimb cei trei acuzaţi din dosar: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus. Multe dintre victime nu cred că va mai plăti cineva pentru durerea lor. Doi oameni au leşinat pe holurile instanţei din cauza emoţiilor puternice.

Sunt 30 de ani de când România şi-a câştigat libertatea. Doar că preţul ei este plătit şi acum de cei care au luptat în stradă. Libertatea nu a adus şi dreptatea la care sperau!

Alexandru Micu, revoluţionar: Dacă nu s-a întâmplat 30 de ani, ce să se mai întâmple de aici? Am tot sperat, am tot făcut... că se află adevărul. Adevărul nu se află şi e prea târziu 

De la prima oră a dimineţii, peste 500 de oameni s-au aşezat la coadă. Nu pentru pâine, nu pentru lapte, nu pentru sifon. Pentru dreptate. 

"Vreau să-mi dea şi mie drepturile mele, în rest nimic. Copilul nu mi-l mai aduce nimeni de acolo de unde e", este unul dintre mesajele tulburătoare.

O femeie a adus cu ea glonţul care i-a lăsat soţul în scaunul cu rotile. 

Niculina Radu, soţie de revoluţionar: A fost împuşcat la Revoluţie, pe 24 decembrie. După trei zile am aflat că mai trăieşte. Nu poate să meargă nici cinci metri pe jos. Trebuie să-l iau cu scăunelul

Sunt victime, rude sau urmaşi. Unii au venit de la sute de kilometri distanţă. Mulţi dintre ei nu cred că vor vedea ziua în care cineva să plătească pentru durerea lor.

Sala de judecată este plină, la fel şi acest hol. Oamenii s-au aşezat pe unde au putut şi aşteaptă. Mai bine de trei ore durează doar să se facă apelul în acest dosar, adică fiecare parte să fie strigată. 

Pentru că nu încap toţi oamenii citaţi în sală, Curtea Supremă îi strigă în difuzoare. Aşa se face că, primul termen al unui proces care ar fi trebuit să fie judecat în cameră preliminară, "cu uşile închise", a devenit public. 

Trei inculpaţi sunt în dosar. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al Aviaţiei militare, generalul Iosif Rus. Toţi sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. Niciunul nu a venit la termenul de azi. 

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu: Această procedură nu presupune în mod obligatoriu prezenţa

Mult mai prezenţi erau în urmă cu 30 de ani.

Ion Iliescu, în 1989: Prin voinţa neclintită a maselor şi acţiunea hotărâtă a tineretului, a fost răsturnată dictatura personală a lui Ceauşescu. După fuga dictatorului, formaţiuni de terorişti au acţionat în Capitală şi în alte oraşe din ţară

Alexandru Micu, revoluţionar: Domnul Iliescu spunea: veniţi la Televiziune, să apărăm televiziunea că sunt terorişti. Eu nu am văzut niciun terorist atunci, a venit un elicopter şi a tras în noi

Astăzi, la Curtea Supremă, două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza emoţiilor prea puternice.

Teodor Mărieş, preşedinte Asociaţia 21 Decembrie: Ancheta a durat 30 de ani pentru că complicitatea instituţiilor statului cu criminalii din 89 a durat 30 de ani. Şi durează până azi dimineaţă 

Procesul a început cu o amânare. Lipsă de procedură, susţin magistraţii. Judecata se va relua pe 21 februarie. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Inculpaţii din dosarul Revoluţiei, absenţi la primul termen