Antena Meniu Search
x

Sighişoara, cetate cu termopane. Clădirile monument riscă să iasă de pe lista UNESCO!

Centrul istoric al Sighişoarei a fost modernizat. Astfel au apărut clădiri-monument istoric care au geamuri termopan.

Vezi și

Centrul istoric al cetăţii medievale a fost modernizat. Numai că fiecare a făcut cum l-a tăiat capul. Şi astfel au apărut clădiri-monument istoric care au geamuri termopan. Şi nici pavajul nu a fost restaurat într-un mod corespunzător.

Centrul istoric al Sighişoarei riscă să piardă protecţia UNESCO, din cauză că multe dintre clădirile istorice considerate monumente au termopane. 

Primarul oraşului spune că lucrările nu au fost autorizate.

Ovidiu - Dumitru Mălăncrăvean, primar

Termopanele sunt de mai multe feluri. Sunt şi cu ramă de plastic. Într-adevăr, sunt interzise! Dar sunt şi ferestre tip termopan din lemn stratificat şi respectă vechile partajări.

Dar termopanele nu reprezintă singura problemă a Sighişoarei. Şi pavajul, făcut pe fonduri europene, este la rândul său greşit din toate punctele de vedere.

Până acum, reprezentanţii UNESCO nu au avut o poziţie oficială. Însă, chiar dacă UNESCO nu a reacţionat, asta nu înseamnă că autorităţile locale îşi pot permite să se relaxeze. 

RAZVAN ŞIPOŞ, ahitectul-sef din cadrul Consiliului Judetean Mures:

Cei care proiecteaza in sighisoara spun ca este excesiv de limitativ si nu pot sa modifice constructiile din cetate pt ca nu i lasa regulamentul. Eu am inteles ca in acest scop s a emis regulamentul. Cred ca orice slabire a restrictiilor va duce la modifciari care nu trebuie sa se faca.

Multe lucrari executate la imobilele monumente istorice nu sunt autorizate, iar cele pentru care s-au obtinut documente legale nu sunt restaurate cu respectarea proiectelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Sighişoara, cetate cu termopane. Clădirile monument riscă să iasă de pe lista UNESCO!