Antena Meniu Search
x

Topul celor mai sângeroase ATENTATE TERORISTE din istorie

Imposibil de prevăzut şi anihilat, cumplite prin desfăşurare şi proporţii, atentatele teroriste au marcat şi vor marca în continuare nu numai vieţi, ci însăşi cursul istoriei omenirii. Atentatul din Lyon aminteşte de cele mai sângeroase astfel de atacuri

Imposibil de prevăzut şi anihilat, cumplite prin desfăşurare şi proporţii, atentatele teroriste au marcat şi vor marca în continuare nu numai vieţi, ci însăşi cursul istoriei omenirii. Atentatul din Lyon aminteşte de cele mai sângeroase astfel de atacuri

Atacurile din Gamboru şi Ngala

În noaptea de 5 spre 6 mai, anul 2014, militanţi înarmaţi din gruparea teroristă musulmană Boko Haram a atacat două aşezări învecinate, Gamboru şi Ngala, situate în statul Borno din Nigeria. Un număr de 336 săteni paşnici au fost ucişi fără cruţare, iar aşezările au fost distruse şi incendiate.

În aceiaşi noapte, cei din Boko Haram au răpit 11 fete creştine din şcoala Chibok, cu vârste între 12-15 ani, pe care le-au forţat să devină musulmane, precum şi neveste pentru militanţii lor.

Incendiul de la Cinema Rex din Iran

Pe data de 18 august 1978, cinematograful Rex din Ambadan, Iran, a fost incendiat premeditat, atacul ducând la moartea a sute de spectatori.

Conform autorităţilor iraniene de aunci, acest act terorist a dus la moartea a peste 470 de persoane. Iar organizaţia Amnesty Internaţional susţinea în anul 1980 că incendiul respectiv a luat vieţile unui număr de 438 de oameni.

Acest atac terorist a fost cel de-al treilea atentat de acest fel din istoria lumii, fiind întrecut ca număr de victime doar de atacurile din Khataniya, Irak şi 11 septembrie, New York.

Incendiul a fost pus la cale de militanţii islamici din Iran şi a avut ca obiectiv principal discreditarea şi învinuirea falsă a agenţilor de securitate din SAWAK.

Explozia hotelului King David

Hotelul era sediul Autorităţii Mandatoare Britanice din Palestina, precum şi Cartierul General al Forţelor Armate Britanice din Palestina, care erau situate în aripa de sud a acestei clădiri simbol din Ierusalim.

Atacul a fost pus la cale şi îndeplinit de către Haganah – principala grupare paramilitară de evrei din Palestina, în colaborarea cu gruparea militară evreiască Irgun Tsvai Leumi şi a avut ca scop principal răzbunarea în Operaţiunii Agatha (o serie de raiduri armate întreprinse de autorităţile regionale britanice asupra obiectivelor Agenţiei Evreieşti).

Deghizaţi în arabi, activiştii paramilitari evrei au plasat bombe în toată aripa de sud a hotelului. După această operaţiune încheiată cu succes, cei din gruparea Irgun au telefonat britanicilro avertizându-i că au minat hotelul şi ar fi bine să plece. Britanicii au ignorat telefoanele repetate, considerându-le nişte farse.

În faţa refuzului britanicilor, paramilitarii israelieni au declanşat explozia la ora 12:37. În urma acesteia a rezultat un număr de 91 de morţi şi 46 de răniţi. Printre decedaţi s-au aflat oficiali britanici, arabi, armeni, ruşi, greci, ba chiar şi un simpatizant al grupării Irgun şi un oficial sionist.

796 de morţi în Irak în 2007

Detonarea a patru bombe în oraşele kurde Qahtaniya şi Jazeera, de lângă Moşul a dus la moartea a aproape 800 de oameni şi la rănirea a 1.562. Acesta este, până în prezent, cel mai grav atentat cu bomba pe care Irakul l-a cunoscut în istoria recentă.

Atacurile au fost îndreptate către minoritatea religioasă kurda numită Yazidi. La momentul respectiv, un purtător de cuvânt al ministrului de interne irakian a spus că două tone de explozibil au fost detonate, ceea ce, practic, a şters de pe faţa pământului un cartier, omorând familii întregi şi distrugând în totalitate clădirile.

Abdul-Rahim al-Shimari, primarul districtului Baaj, spunea la acea vreme: „Spitalele rămân fără medicamente. Farmaciile sunt goale. Avem nevoie de mâncare, de medicamente şi de apă. Altfel, catastrofă va fi şi mai cutremurătoare“.

Atacurile din 11 septembrie, Statele Unite

Patru avioane de pasageri au fost deturnate de un număr de 19 terorişti Al-Qaeda cu scopul de a le prăbuşi peste clădiri în cadrul unor atentate sinucigaşe plănuite în detaliu.

Două dintre avioane, cel care efectua zborul 11 al Companiei American Airlines şi aeronava care efectua zborul 175 al Companiei United Airlines au fost izbite în Turnurile Gemene din complexul World Trade Center, cu urmările pe care le cunoaşte astăzi toată lumea. Un al treilea avion, care aparţinea de asemenea Companiei United Airlines a fost prăbuşit intenţionat peste clădirea Pentagonului, fapt care a dus la prăbuşirea parţială a faţadei vestice a clădirii, în timp ce al patrulea avion a căzut peste o zonă nelocuită de lângă Shanksville, Pennsylvania.

Cu toate că faimosul Osama bin-Laden, liderul de atunci al reţelei teroriste Al-Qaeda, a negat iniţial orice amestec în atentate, trei mai mai târziu, el ş-ia asumat responsabilitatea atacurilor.

Numărul total al victimelor din data de 11 septembrie 2001 a fost de 2.996 de morţi şi alte mii de răniţi. Atentatele au provocat pagube de circa 10 miliare de dolari şi au dus la invazia Irakului, Afganistanului, precum şi la schimbarea cursului istoriei lumii din acele momente.

Citeşte şi Franța: Un mort și mai mulți răniți într-un atentat comis într-o uzină din apropiere de Lyon

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Topul celor mai sângeroase ATENTATE TERORISTE din istorie