Antena Meniu Search
x

Video "Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după furtuna care le-a distrus agoniseala de-o viață

Vremea nu se îndură de românii din vestul ţării. Este a unsprezecea zi în care meteorologii au dat avertizări de vijelii şi inundaţii. Localităţi întregi din Caraş, Hunedoara şi Gorj au fost măturate de viituri. Localnicii au înotat prin apă până la brâu şi mulţi au fost salvaţi în ultima clipă. La Aninoasa, în Gorj, cerul a turnat cât pentru trei săptămâni. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 01.06.2023, 20:15

Vezi și

Dezastrul a fost adus de ploi care au adunat 80 de litri de apă pe metru pătrat. În doar jumătate de oră, comuna Aninoasa din Gorj s-a transformat într-un lac uriaş. Din gospodăriile acoperite de puhoaie, localnicii au salvat ce au mai putut. Propria viaţa şi a câtorva animale. Tanti Maria a fost scoasă pe geam din casa unde puhoaiele depăşea jumătate de metru. "Am 76 de ani, dar eu nu am văzut aşa ceva!", ne-a spus femeia. 

O altă femeie în vârstă este salvată de o vecină. Viitura ameninţa să o înghită. Localnicii au trăit clipe de panică: "Du-te şi tu, dă drumul la câinele ăla să salte, că urlă acolo în apă de moarte! Scoate-l din cuşca aia! Dă-i drumul!".

Diana Speretoiu, reporter Observator: La o oră după ce s-a oprit furtuna, aşa arată zeci de curţi din localitatea Aninoasa. Iar oamenii se uită neputincioşi cum le este distrusă agoniseala de-o viaţă. Străzile s-au transformat în adevărate râuri şi iată cum curge apa direct în curţile oamenilor.

Furtuna a afectat zeci de gospodării din Gorj

Pe acelaşi subiect

Natura dezlănţuită a semănat groază şi Banat. Într-o localitate din Caraş-Severin, viitura a fost atât de puternică încât a luat cu ea ziduri şi porţi. 

- A venit foarte mare apa! 

- Prăpăd a fost! 

- Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot!

- Uitaţi ce a făcut! Găini, tot!

Şuvoaiele s-au prăvălit de pe dealuri cu atâta forţă, încât au luat cu ele şi o maşină de teren, grea de câteva tone. În doar câteva zeci de minute a plouat cât pentru două săptămâni în zona Bănia - Lapușnicu Mare şi Rudăria. În satul Biniş din Caraş-Severin, furtuna a adus bucăţi mari de gheaţă. Iar la Arad, ploaia torentială a paralizat circulaţia maşinilor şi a tramvaielor în zonele joase ale orasului.La fel s-a întâmplat şi la Braşov, unde vijelia a adus inundaţii, iar maşinile au înaintat cu  greu prin apa care trecea de roţi. 

Până joi seara 17 judeţe sunt sub cod galben de ploi abundente

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Circulaţia aerului dinspre Oceanul Atlantic va aduce în continuare ploi consistente peste toată jumătatea de sud a Europei, implicit la noi în ţară. Direcţia generală dinspre vest face ca primele afectate de precipitaţii să fie tot Banatul, Oltenia şi Crişana unde deja, în ultimele zile a plouat pe alocuri cât pentru mai mult de o lună.  

Abia de marţi vremea ar putea să se mai îndrepte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » "Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după furtuna care le-a distrus agoniseala de-o viață