Antena Meniu Search
x

Tot mai multe județe din România intră în scenariul roșu, din cauza infectărilor cu noul coronavirus, iar autoritățile pregătesc noi restricții

De la o zi la alta, numărul judeţelor-focar creşte. Cinci judeţe şi Bucureştiul sunt deja în scenariul roşu, după ce au depăşit pragul critic, de trei infectări la mia de locuitori. Alba a devenit zona neagră a României, cu cea mai mare incidenţă a cazurilor. Zilele următoare ar putea aduce şi alte judeţe în această situaţie.

de Redactia Observator

la 26.10.2020, 23:20

Vezi și
  • Cluj și București au rata de infectare de 3,51 la mia de locuitori.

Harghita s-a înroşit aproape peste noapte. Dacă la începutul lunii era în scenariul verde, acum cifrele s-au dublat şi situaţia a luat o altă întorsătură. 

Ion Proca, prefect judeţul Harghita: Faptul că noi am fost foarte mult în partea liniştitoare a clasamentului, eu cred că a indus o relaxare populaţiei. 

Cel mai rău este în Odorheiu Secuiesc. Aici, rata de infectare a ajuns la opt la mia de locuitori. 

În Alba, situaţia este deja foarte gravă. În topul judeţelor, Alba este în vârful incidenţei pe ţară, cu 3,75 de cazuri la mia de locuitori. Cei de la Direcția de Sănătate Publică au o posibilă explicaţie. 

Dumitru Sinea, director DSP Alba: Considerăm că principala cauză a apariţiei focarelor este nepurtarea echipamentului de protecţie pe timp de pandemie. 

În Cluj, nu există focare mari. Cu toate acestea, judeţul este pe locul 2 în top. Are aceeaşi rată de infectare ca Bucureştiul: 3,51 la mia de locuitori. 

Autoritățile spun că nivelul ridicat de trai din județul Cluj este singura explicație a creșterii cazurilor de covid, pentru că tot mai mulți clujeni își permit să plătească 300 lei pentru un test. 

Zilnic, în laboratoarele din județ sunt efectuate în medie 2500 de teste, iar jumătate dintre ele sunt făcute la cerere, contra cost. 

Harta zonelor roşii din România este completată de judeţele Sălaj şi Timiş. 

Oraşul Braşov a depăşit şi el rata de infectare de 3 la mia de locuitori. Oamenii au fost avertizaţi prin Ro-Alert că masca va deveni obligatorie, şcolile se mută online, iar restaurantele vor fi închise. 

Alex Năpar, patron restaurant: O să încercăm să ne adaptăm, să închidem terase, ne bazăm pe încălzitoare. Problema e că vine iarna acum, iar la Braşov, iarna e iarnă. 

Ştefan Gleveşeanu, administrator restaurant: Ne vor scădea încasările cu 80% datorită stopării activităţii în interior. 

Judeţul Iaşi se apropie şi el de scenariul roşu. În ultima vreme, a explodat numărul focarelor. Cinci medici infectaţi la Spitalul Sfântul Spiridon, alţi cinci la Maternitatea Cuza Vodă. 

Este focar şi într-un centru de bătrâni din Iaşi, unde sunt 63 de cazuri. În tot acest tablou, premierul României nu exclude varianta unui lockdown după ora 23. 

Ludovic Orban, premierul României: Deocamdată vrem să vedem efectele în alte ţări, măsura se aplică în alte ţări. Pe de altă parte, să vedem efectele măsurilor pe care deja le-am luat, care reduc interacţiunea socială şi care noi considerăm că vor genera efecte. De altfel, în Bucureşti se vede, suntem în platou.

Mureş şi Teleorman sunt alte două judeţe care riscă să ajungă în scenariul roşu, dacă numărul de cazuri va continua să crească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Tot mai multe județe din România intră în scenariul roșu, din cauza infectărilor cu noul coronavirus, iar autoritățile pregătesc noi restricții