Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii de Crăciun pe străzile din Galaţi. Capre, pluguri, mascaţi, mocănaşi şi jieni au deschis sărbătoarea Naşterii Domnului

Mai e puţin până la Crăciun, aşa că cetele de colindători s-au pus deja pe umblat. Străzile Galaţiului au fost invadate de zeci de colindători de toate vârstele. Au păstrat cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile ştiute doar de bătrâni şi transmise din generaţie în generaţie. Capre, pluguri, mascaţi, mocănaşi si jieni au deschis sărbătoarea Naşterii Domnului. 

de Redactia Observator

la 18.12.2023, 08:50

Vezi și

Colindătorii s-au adunat în piaţa din faţa Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, unde şi-au etalat, fiecare în parte, tradiţia zonei din care veneau. 

Ecaterina Cristea, coordonatoare ansamblu: E un obicei care încă se păstrează. Mai avem un obicei foarte frumos la Umbrăreşti de Târgu Bujor, Plugul cel Mare. În ajun de Anul Nou, pe 31, avem obiceiul cu capra, cu ursul. 

Datini specifice zonelor

Au fost scoase la lumină, din negura timpului, datini ca: mascaţii, căiuţii, plugul cu babele, ursul şi jienii. 

Pe acelaşi subiect

Coordonator Jieni: Noi umblăm cu Jienii în ajun de Anul Nou. Este o scenetă în care un Jian cu două mirese circulă prin localitate, se întâlneşte cu 2 haiduci, la care un căpitan stă şi ascultă, îl arestează şi la urmă rămân la mica înţelegere, adică la un bănuţ ca să elibereze Jianul.

Oamenii au admirat colindătorii

Cei care au urmărit alaiul, de pe margine, au fost încântaţi să vadă tradiţiile păstrate până în cel mai mic detaliu.

Femeie: Datinile româneşti trebuie să fie păstrate, iar copiii să le cunoască. 

La finalul spectacolului, colindătorii au fost răsplătiţi cu multe cadouri

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Tradiţii de Crăciun pe străzile din Galaţi. Capre, pluguri, mascaţi, mocănaşi şi jieni au deschis sărbătoarea Naşterii Domnului