Video Tradiţii de Sf. Ion. "Udatul Ionilor", un obicei unic în lume, păstrat cu sfinţenie în Mărginimea Sibiului de mai bine de 100 de ani
Un obicei unic în lume a strâns astăzi sute de oameni pe uliţele unui sat din Mărginimea Sibiului. De Sfântul Ioan, potrivit tradiţiei, sarbatoritii sunt udaţi în râul care străbate localitatea. La obiceiul care a început cu o paradă, au participat şi zeci de turişti. Unii, veniţi chiar din Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie. În ţara noastră, sunt peste două milioane de oameni care poartă numele de Ioan, Ioana sau derivatele acestora. Le spunem şi noi "La mulţi ani!".
După un an de pauză din cauza pandemiei, localnicii din Tălmăcel au participat astăzi mai entuziasmaţi ca niciodată la "Udatului Ionilor". Rând pe rând, junii din sat - îmbrăcaţi în straie tradiţionale - i-au udat în apa râului pe toţi cei care poartă numele de Ion şi Ioana. "Botezul de Sfântul Ion, de aproximativ 30 de ani, nu ratez unul. Un prilej de bucurie, un prilej de mândrie. Este un obicei unic în lume", a declarat Ioan Oancea, primarul orașului Tălmaciu.
În sat, sărbătoarea a început încă de dimineaţă
În sat, sărbătoarea a început încă de dimineaţă. În curţile oamenilor, caii şi carul alegoric care au format alaiul spre râu au fost împodobiţi cu mare atenţie. "Istoric nu s-a putut determina un an al apariţiei tradiţiei Tălmăcel, dar a fost mai dezvoltat şi mai aprofundat după Primul Război Mondial. Mai ales după ce foarte mulţi au venit de la Viena şi au văzut cum se împodobesc caii pe acolo, cum se fac alaiurile şi atunci au adapta-o la obiceiul pe care-l aveam în Tălmăcel, udatul acesta al Ionilor", a declarat Gabriel Stroilă - preşedinte Asociaţia Obştea Tălmăcel.
Pentru turişti, tradiţia adaptată de peste un veac a fost o experienţă unică. "Estre prima dată când văd aşa ceva. Este incredibil, atât de frumos. Nu avem nimic asemănător în Marea Britanie. Pe soţul meu îl cheamă John şi el va fi botezat în râu astăzi", a declarat Amanda, o turistă venită din Marea Britanie. Sărbătoarea care marchează încheierea sărbătorilor de iarnă în Mărginimea Sibiului s-a încheiat cu dansuri şi cântece specifice locului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰