Antena Meniu Search
x

Traditii de Vinerea Mare a catolicilor

Pentru crestinii catolici astazi este Vinerea Mare. Iar traditiile sunt sfinte in aceasta zi. Traditiile difera de la o zona la alta, dar fiecare are frumusetea ei.

Vezi și

“Acum indoim aluatul si bagam painea in cuptor. Dar nu orice fel de paine. Facem paine cu ciolan afumat”, explica o gospodina.

Nu pare nimic iesit din comun. Dar, cu siguranta, cel putin in sudul tarii, nu se mananca asa ceva in fiecare zi. Harghitenii le au pe-ale lor. Mai ales in preajma Pastelui. Nu-i a buna deloc daca nu se pregatesc cozonaci. Cate doua feluri. Cu rahat si, neaparat, cu. crema de mac. Imbracate in straie populare, fetele se preocupa apoi de incondeierea oualor.

Sa nu uitam nici de friptura de miel, in paine coapta, bine rumenita, pe vatra incinsa din curte.

O traditie unica in tara vine din localitatea Madaras. In Joia mare, femeile din sat se aduna in grupe. Se duc la fiecare familie, unde spun rugaciuni pana la Paste si pregatesc sarmalele de post.

La Catedralele din Iasi si Alba Iulia, episcopii au facut un ritual vechi de mai bine de doua mii de ani. Au spalat picioarele a 12 discipoli, asa cum a facut Iisus inainte de Cina cea de Taina.

Crestinii catolici sarbatoresc Pastele in aceasta duminica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Traditii de Vinerea Mare a catolicilor