Antena Meniu Search
x

Video Trucul prin care putem depista uşor mierea contrafăcută. Apicultorii români ne învaţă un test simplu

Puţine alimente sunt şi medicament, iar mierea este unul dintre ele. Apicultorii au adus la târgul naţional tot ce au avut mai bun: sortimente delicioase, produse de frumuseţe, dar şi cocktail-uri pentru sănătate. Atracţia evenimentului a fost standul cu un stup de albine. Producătorii spun, însă, că nu e totul dulce: mierea contrafăcută câştigă teren şi ne dau câteva ponturi pentru a o putea distinge de cea autentică. 

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 07.04.2024, 19:56

Vezi și

"Polenul este vitamină, imunitate, proteină. Seara se amestecă cu miere de albină sau iaurt!" Sănătate pură la linguriţă. Gavrilă Samoilă creşte albine de 20 de ani şi a aflat toate tainele mierii.

Mierea, alimentul-medicament "minune"

"Avem mierea de mentă de la Tulcea. Avem miere de salcâm, păstură cu cătină măcinată pentru regenerarea ficatului. Avem miere de salcâm cu tinctură de propolis, cu propolis brut, răzuit, lăsat 3 săptămâni la macerat. Foarte bun ca antibiotic, gastrită, ulcer, plămâni", arată Gavrilă Samoilă, apicultor.

În ciuda beneficiilor, mierea românească pierde, însă, teren. "Toată lumea caută miere cât mai ieftină şi a intrat cea de Ucraina, a intrat China pe rol. Oamenii nu mai au încredere să folosească o miere garantat naturală", adaugă Gavrilă Samoilă, apicultor.

Pe acelaşi subiect

Testul mierii de calitate

Pentru a testa singuri dacă mierea cumpărată este de calitate, apicultorii spun că trebuie să fim atenţi la cristalizarea mierii sau vâscozitatea. "Ca sa ne putem da seama daca o miere este de bună calitate, producătorii ne învață acest truc. Trebuie să întoarcem borcanul, să se formeze acest glob de aer şi să urce greu către capătul borcanului", spune Cosmina Balint, reporter Observator.

Mierea poate fi şi o bază pentru dulciuri sănătoase. "Bomboane, jeleuri care au în compoziţie miere şi nişte esenţe vegetale naturale. Cele cu propolis, jeleurile sau cele cu ghimbir şi lămâie. Cele mai căutate sunt cele cu propolis, cu pin sau cu muguri de brad. Preţurile variază între 12 lei la 100 g până la 22 de lei pungile mai mari", spune Adrian Crăiniceanu, apicultor.

Cum şi-a crescut Marius vânzările

Pentru a-şi creşte vânzările, un comerciant a făcut furori cu un stup expus chiar lângă stand. "Toţi trecătorii s-au oprit, i-a eclipsat mai ales când văd că albina este vie, nu este de plastic şi nu înţeapă, este o albină docilă, închisă ermetic. Mă deplasez şi în şcoli, grădiniţe pentru a putea aduce albina în atenţia familiei, a copiilor", a dezvăluit Marius Igna, apicultor.

Următoarea ediţie a Târgului Naţional al Mierii va fi în această toamnă, în Sectorul 1 al Capitalei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 13 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Trucul prin care putem depista uşor mierea contrafăcută. Apicultorii români ne învaţă un test simplu