Antena Meniu Search
x

Medic ieșean: Redeschideți spitalele! 32 de pacienți au fost diagnosticați la Iași cu forme grave de tuberculoză

Medicul Tudor Ciuhodaru lansează un apel pe Facebook în care cere redeschiderea spitalelor, după ce zeci de pacienți au ajuns la unitatea de primiri urgențe cu forme grave de tuberculoză.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 11.06.2020, 10:38

Medicul Tudor Ciuhodaru consultă un pacient adus cu ambulanța la spital
Medicul Tudor Ciuhodaru consultă un pacient adus cu ambulanța la spital - Facebook/ Tudor Ciuhodaru
  • 32 de pacienți au fost diagnosticați la Iași cu tuberculoză, 10 într-o singură zi.
  • Boala, extrem de contagioasă, are ca simptome: tuse seacă, transpirație nocturnă și stări febrile.

Medicul ieșean subliniază că e un „nou semnal de alarmă privind erorile și haosul din strategia și aplicarea măsurilor” pe timpul pandemiei de coronavirus, unde ”majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice”.

Concret, acum ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu tuberculoză. De pe 15 mai am înregistrat foarte multe cazuri de tuberculoză. 32 de pacienți au fost diagnosticați (asta doar la Iași!), 10 într-o singură zi. Cei mai mulți sunt bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 54 ani”, scrie medicul Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

Boala, extrem de contagioasă, având în vedere că se transmite pe cale aeriană, are ca prime simptome: tuse seacă, transpirație nocturnă și stări febrile care persistă mai mult de 3 săptămâni.

”Un pacient diagnosticat cu tuberculoză poate fi tratat și în 4 luni dacă ajunge la timp la spital. Nediagnosticată sau neglijată (și) această boală poate fi letală. România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE. 1.000 de pacienți mor anual de tuberculoză, numărul fiind cosiderabil mai mare în comparație cu orice altă țară din UE”, mai scrie Ciuhodaru.

Medicul pledează pentru o relaxare a măsurilor impuse în pandemie ”bazată pe știință”, motiv pentru care era esențial să se cunoască la ce nivel s-a răspândit noul coronavirus în rândul populației.

”Mai puțin de 1% din populație a beneficiat de testare ( pe unde sunt cele 2 milioane de teste de la UNIFARM?)”, scrie medicul  pe Facebook, care încheie spunând că autoritățile ”testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei, raportează ce vor ei doar pentru a-și acoperi măsurile aberante (inclusiv restricționarea accesului la sănătate)”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Medic ieșean: Redeschideți spitalele! 32 de pacienți au fost diagnosticați la Iași cu forme grave de tuberculoză