Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video UE și realitatea contrazic Guvernul României, care spune că nu există cerere pentru mai multe teste

Spitalele sunt supraaglomerate şi zeci de localităţi sunt în carantină! Totuși, Guvernul insistă că nu testează la întreagă capacitate, 50.000 de teste pe zi, pentru că nu sunt cereri. Nimic mai fals, se încruntă Comisia Europeană. România testează puţin şi nu oferă acces populaţiei la testare. Este şi motivul pentru care ţara noastră nu are o imagine clară asupra evoluţiei epidemiei.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 20.11.2020 , 19:54

  • Guvernul susține că, în România, se pot efectua până la 50.000 de teste pe zi, dar nu există cerere.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Accesul ușor și în timp util la testare este esențial pentru a identifica infecțiile din comunitate, precizează oficialii Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii merge mai departe: odată depăşită capacitatea de testare PCR, se poate apela la testele rapide, pe bază de antigen. Totul, pentru a ţine sub control pandemia.

De câteva săptămâni însă, România face aproximativ acelaşi număr de teste.

Alexandru Rafila: "Făceam 35.000 de teste pe zi când aveam 5.000 de cazuri şi fac 35.000 de teste şi când am 10.000 de cazuri pe zi. Asta ce înseamnă? Că nu fac anchetă epidemiologică şi că nu identific pe toţi cei care ar trebui să beneficieze de testare".

Vezi și

Asta în condiţiile în care Guvernul spune că are capacitatea de a spori considerabil numărul de teste zilnice.

Deşi avem o capacitate de testare maximă de 50.000 de teste, de fiecare dată se fac mult mai puţine. Spre exemplu, în ultimele 24 de ore au fost efectuate 36.000 de teste, dintre care aproape 10.000 au şi ieşit pozitive. În schimb, în Franţa, spre exemplu, se fac chiar şi 350.000 de teste pe zi. De 10 ori mai multe decât România. De aici, şi numărul mare de cazuri.

Şi atunci, de ce nu testăm mai mult?

Ludovic Orban: "De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie din anumite limite în ceea ce priveşte capacitatea de a recolta exudatul nazo-faringian".

În realitate, cererea e enormă. Ştiu asta cel mai bine medicii de familie şi pacienţii care la un moment dat au avut nevoie de test.

Reporter: "Câţi oameni vă sună într-o zi?"

Cosmina Berbecel, medic de familie: "Zeci. 40, 60".

Reporter: "Ce vor? Să se testeze?"

Cosmina Berbecel, medic de familie: "Fie au fost contacţi direcţi, fie au simptome".

Pentru că nu toată lumea îşi permite să dea 200 - 300 de lei pe un singur test efectuat la privat iar statul nu decontează analiza, ca în alte ţări europene, mulţi suspecţi rămân netestaţi şi infectează, la rândul lor, alte persoane. Statul testează, în continuare, doar contacții cu simptome ale bolii în cazurilor confirmate, nu și cei asimptomatici, deşi asta recomandă Comisia Europeană.

Femeie: "Toată lumea ar vrea să vadă. Sunt mulţi care au simptome. Sau au bănuieli, au impresia că e viroză şi nu ştiu exact dacă e aşa sau nu. Nu toată lumea îşi permite să dea 400 de lei pe un test".

În momentul de faţă, România a ajuns la o rată medie de pozitivare de 27%, adică mai mult de 1 din 4 români testați este confirmat cu COVID.

Accesul ușor și în timp util la testare este esențial pentru a identifica infecțiile din comunitate, pentru a avea o imagine clară asupra evoluției epidemiei și pentru a optimiza eficacitatea măsurilor, precum izolarea cazurilor și urmărirea contactelor.

Organizația Mondială a Sănătății precizează că testarea activă prin RT PCR este de preferat pentru identificarea cazurilor de infectare cu Sars-Cov-2, însă atunci când capacitatea de diagnosticare este insuficientă, pot fi folosite și testele rapide pe bagă de antigen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » UE și realitatea contrazic Guvernul României, care spune că nu există cerere pentru mai multe teste