Ultimul apel din viața de elevi militari, la Constanța. Emoții pentru sute de absolvenți de liceu, care se pregătesc acum pentru cariera de ofiţer
Emoţii mari pentru elevii Liceului Militar de Marină din Constanța. Cei 112 absolvenți ai promoției au luat parte la ultimul apel din viața de elevi militari. Toți sunt mândri că au absolvit o școală de prestigiu, care le dă posibilitatea să urmeze o carieră în domeniul militar. Tot ieri, colegii lor mai mari au plecat din Portul Constanţa cu puitorul de mine "Constantin Bălescu" pentru a prelua conducerea grupului naval NATO peste o săptămână.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Îmbrăcați în uniforma de paradă, absolvenţii Liceului Militar de Marină au dat onorul pentru ultima oară profesorilor şi comandanţilor lor. Au defilat în faţa părinţilor şi a camarazilor mai mari aflaţi pe puntea navelor de luptă, din Portul Militar Constanţa. "A fost o experinţă unică în viaţă. Mi-am făcut nenumărate prietenii, am învăţat foarte multe lecţii de viaţă. Am învăţat ce înseamnă munca, disciplina şi cel mai important camaraderia".
Părinţii sosiţi din toată ţara i-au privit cu emoţie şi lacrimi în ochi pe cadeţii în uniforme. “Cum este tata după patru ani de liceu? Cred că mai emoţionat decât copii, dar jos pălărie, ei au fost cei care au muncit”. După liceul militar, urmează cariera de ofiţer. Unii dintre ei vor deveni ofiţeri de marină, alţii vor merge la Şcoala de Maiştri Militari.
România preia conducerea grupului naval NATO
Tot ieri, colegii lor mai mari care au ani de experienţă au plecat din Portul Constanţa cu Puitorul de mine "Constantin Bălescu", urmând să preia conducerea grupului naval NATO peste o săptămână. "Începând cu data de astăzi nava, puitorul de mine şi plase 274 pleacă către portul Salamis unde în perioada 25 iunie -1 iulie vom lua în primire comanda grupări navale permaneta a Nato de luptă contra minelor numărul 2", a declarat Sebastian Barote, comandantul SNMCG-2.
NATO are un grup de luptă împotriva minelor marine, care operează în toata Marea Mediterană. 700 de militari din patru țări NATO fac parte din acest grup de luptă specializat în lupta cu pericolele de sub apă. "Preponderent vom executa misiuni lângă coastă, în zona de acţiune a vânătoarelor sau a dragoarelor de mine", precizează Bogdan Iosif, comandant puitor de mine.
Puitorul de mine "Constantin Bălescu" are un echipaj format din 85 de militari români și străini, iar pentru următoarele șase luni va conduce gruparea navală permanentă a NATO din care vor mai face parte nave militare din Italia, Spania și Turcia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰