Antena Meniu Search
x

Lupta pentru viaţa minerilor de la Lupeni. Ultimul miner a fost scos la suprafaţă fără suflare. Bărbatul dus la Floreasca este în stare gravă

14 ore s-au chinuit salvatorii să ajungă la ultimul dintre bărbaţii rămaşi captiv sub dărâmături. L-au scos din păcate mort, în urmă cu puţin timp.

Vezi și

Tavanul unei galerii s-a surpat peste ei. 14 ore s-au chinuit salvatorii să ajungă la ultimul dintre bărbaţii rămaşi captiv sub dărâmături. L-au scos din păcate mort, în urmă cu puţin timp. Ceilalţi doi colegi ai lui au scăpat ca prin minune cu viaţă.

După mai bine de 14 ore, salvatorii îşi încheie misiunea. Din păcate, cel de-al treilea miner este scos fără suflare.

Toma Petcu, ministrul Energiei:

Din păcate, avem o veste pe care n-am fi vrut să o comunicăm. Salvatorii din mină au ajuns la al treilea miner, au reuşit să-l scoată de sub dărâmături. Eu spun că nu are puls şi nu dă semne vitale.

Colegul său, la care echipeje au ajuns cu trei ore mai devreme, a fost scos în stare gravă, însă respiră.

Cu multiple fracturi şi aflat în stare de hipotermie, bărbatul este intubat în grabă. 

Medicii au decis să-i inducă starea de comă şi să-l transporte cu elicopterul la Spitalul Floreasca din Capitală. 

Raed Arafat, secretar de stat Ministerul de Interne:

Noi ne-am aşteptat, iniţial, să fie mult mai târziu momentul de scoatere. Nu ne-am aşteptat să ajungă la primii doi aşa de repede.

Din subteran ies şi colegii victimelor. Cei opt au refuzat să plece de lângă colegii prinşi sub dărâmături.

La o oră distanţă, salvatorii îl scot la suprafaţă şi pe al doilea miner.

Toma Petcu, ministrul Energiei:

Dumnezeu a făcut să fie de aşa natură încât să ajungă într-o zonă în care a fost mai protejat şi nu a fost atât de mult afectat de această alunecare.

Bărbatul nu are răni grave şi este transportat la spitalul din Petroşani.

Toma Petcu, ministrul Energiei:

Cu o uşoară rană la picior, dar superficială.

Rudele şi prietenii ortacilor au aşteptat, cu inima strânsă, clipa salvării. Tensiunea a fost imensă. La fiecare pas, tone de pământ se surpau din nou.

Cu numai câteva minute înainte de ora 14, la schimbul de tură, una dintre galeriile minei Lupeni s-a surpat. 11 ortaci se îndreptau spre ieşire. S-au salvat doar opt. 

Abia după trei ore, salvatorii au auzit primele strigăte de sub pământ, semn că oamenii ar putea fi în viaţă. Şi au săpat o breşă ca să le poată trimite oxigen. 

Operaţiunea de salvare s-a încheiat după 14 ore epuizante, în care echipele de salvatori şi-au riscat propria viaţă pentru a-i aduce la suprafaţă pe cei trei ortaci. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Lupta pentru viaţa minerilor de la Lupeni. Ultimul miner a fost scos la suprafaţă fără suflare. Bărbatul dus la Floreasca este în stare gravă