Antena Meniu Search
x

Un an de la cel mai puternic cutremur din Gorj. Multe dintre clădirile avariate n-au fost consolidate nici acum 

S-a împlinit un an de la cel mai puternic cutremur din Oltenia, din ultimii 200 de ani. Seismul de 5,7 grade pe scara Richter a zguduit judeţul Gorj, dar s-a resimţit până în Bucureşti. Peste 100 de şcoli, case, blocuri şi instituţii au fost avariate, iar urmele cutremurului n-au fost şterse nici până azi. Ba chiar unele clădiri încă arată de parcă seismul ar fi fost ieri.  

de Redactia Observator

la 15.02.2024, 09:09

Vezi și

14 februarie 2023, ziua în care sute de mii de olteni au simţit cum le fuge pământul de sub picioare. N-au existat victime, dar pagubele materiale au fost uriaşe.

La Arcani, din cauza avariei, şcoala a fost demolată. În locul ei va fi ridicată una nouă, cu peste şapte milioane de lei.

Dan Coiculescu, primar Arcani: Reconstruirea va fi, dar nu cu etaj. Ne-am hotărât să facem doar pe parter, suprafaţa un pic mai mică.

Din lipsă de siguranţă, două biserici din comună au rămas închise până astăzi. Încă se caută bani pentru reabilitarea lor.

Pe acelaşi subiect

Trei şcoli refăcute, la Tismana

La Tismana, două şcoli şi liceul au fost refăcute de la temelie după seism.

Petre Remetea, primar Tismana: Ne-am dus la un metru jumătate, doi pe lângă fundaţie, am cămăşuit, placă continuă. Pereţii pe care îi vedeţi sunt armaţi stânga, dreapta. Au ancore din 50 în 50 de cm.

Între timp, copiii au fost relocaţi în alte şcoli şi sunt preluaţi cu trei microbuze.

Valeria Neamţu, director şcoală: Lucrăm pe două schimburi. Începem programul la 8 dimineaţa şi terminăm la 7 seara şi sunt aproape 250 de copii acolo, şi cadre didactice. E destul de greu.

Peste 50 de milioane de lei a alocat statul pentru mai bine de 100 de clădiri publice afectate de cutremure. Pentru una emblematică, însă, nu s-au găsit fonduri.

Gorj, împânzit de staţii seismice

Diana Speretoiu, reporter Observator: Sala Maură a Prefecturii, locul în care până anul trecut se ţineau cele mai importante şedinţe din judeţul Gorj, arată şi acum de parcă seismul a avut loc ieri. Încă se desprind bucăţi din tencuială.

Prefectura caută fonduri ca să o reabiliteze, dar lucrările nu vor începe prea curând.

Iulian Popescu, prefect Gorj: Realist vorbind, nu cred că, în sine, şantierul se va deschide anul acesta, dar sper că, la începutul anului viitor, lucrurile vor intra în linie dreaptă.

În Gorj s-au instalat staţii seismice, iar munţii au fost filmaţi cu dronele pentru a-i ajuta pe specialişti să găsească răspunsuri după aceste fenomene neobişnuite pentru zonă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Un an de la cel mai puternic cutremur din Gorj. Multe dintre clădirile avariate n-au fost consolidate nici acum