Video Bisericile din Gorj, goale de teama cutremurului. Preoţii se gândesc să ducă localnicii cu microbuze la alte lăcaşe de cult
Replicile după seismul din Gorj continuă: aproape 700 de marţi încoace. De teama seismelor, localnicii se feresc şi de Dumnezeu. Pline în alte duminici, bisericile din zonă au fost astăzi mai mult goale. Spaima s-a văzut cel mai bine în localitatea Arcani, aproape de epicentrul cutremurului de 5,7. Două biserici de acolo au fost aproape dărâmate când s-a mişcat pământul, iar acum, oamenii se tem să mai meargă în lăcaşe de cult, de frică să nu îi prindă acolo alt seism.
Doi preoţi şi patru enoriaşi au asistat la slujba de duminică într-un sat din comuna Arcani. Zeci de case, şcoli şi biserici au început să cedeze una după alta după seismul de la începutul săptămânii. De teamă, sătenii nu mai merg nici la biserică, deşi lăcaşul de cult nu a fost afectat de cutremure.
Bărbat: Ne confruntăm cu acest val de cutremure şi oamenii sunt speriaţi, e normal. În fiecare zi, e câte unul. Oamenii sunt agitaţi. În biserică le e şi teamă să intre.
În localitatea Arcani, la 7 kilometri distanţă de epicentru, două dintre cele cinci biserici au fost grav afectate de cutremur. Odată ce se va încălzi vremea, preoţii vor să instaleze aici nişte corturi ca să poată ţine slujbele în aer liber.
Cutremurul, cel mai puternic care s-a produs în zona Olteniei în ultimii 200 de ani
- Două cutremure de magnitudini mici s-au produs, astăzi, într-un interval de 3 minute, în Gorj
- Peste 600 de replici după cutremurul din Gorj. Un nou seism, de magnitudine mică, s-a înregistrat azi în Oltenia
- Slujbe ținute în aer liber, ca în pandemie. Accesul în două biserici din Gorj a fost interzis din cauza...
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
Cele două biserici au fost închise. Turlele lor stau să cadă. Mai multe bucăţi de tencuială s-au prăbuşit deja în interior şi de pe faţade. Accesul a fost restricţionat, iar slujbele - suspendate. Preoţii se gândesc acum să ducă localnicii cu microbuze la alte lăcaşe de cult, ca să asiste acolo la liturghie.
Florian Drăgulescu, preot: Ar fi în siguranţă aici şi biserica fiind mai mică este mai uşor de evacuat, uşile vor rămâne în permaneţă deschise pe perioada slujbelor, chiar dacă este mai frig.
Între timp, localnicii din comună încă evaluează pagubele din gospodării.
Localnic: O să cer părerea unui expert, să văd dacă se mai poate face ceva. Pereţii sunt plecaţi, dacă mai merită consolidată, dacă nu, luăm în calcul şi demolarea ei.
Cutremurul de 5,7 grade, care a avut loc, marţi, în Gorj, a fost cel mai puternic care s-a produs în zona Olteniei în ultimii 200 de ani. Au urmat sute de replici. Cele mai recente, de magnitudine peste trei, au fost astăzi, la interval de trei minute.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰