Antena Meniu Search
x

Video Un an fără marele Ivan Patzaichin. Rowmania, festivalul de suflet al campionului, a ajuns la ediția cu numărul 11

Un an fără Ivan Patzaichin... 5 septembrie este data la care România a pierdut un mare Campion. Dar este şi ziua istorică în care, acum 50 de ani, acelaşi mare campion se califica la Olimpiada de la Munchen ...cu pagaia ruptă. 

de Redactia Observator

la 05.09.2022, 22:05

Vezi și

Este momentul în care Ivan Patzaichin cucerea aurul Olimpic la Munchen în urmă cu jumătate de secol. S-a calificat în cursa de o mie de metri, după ce a vâslit cu pagaia ruptă. Era cinci septembrie, 1972. În urmă cu zece ani a retrăit momentul emoţionant intr o cursă amicală.

"De ce vă aminteşte dvs pagaia asta ruptă?"

"Exact de la Olimpiada de la Munchen, când din serii s-a rupt pagaia şi în mod normal eram descalificat... "

Prima ediție de Rowmania fără Ivan Patzaichin

Pe acelaşi subiect

Cinci septembrie a fost şi ziua în care România a rămas fără Ivan. Lumea întreagă a pierdut poate cel mai mare canoist din istorie. În memoria lui, asociaţia care îi poartă numele, continuă tradiţia la care sportivul a ţinut atât de mult. Festivalul Rowmania. A 11-a ediţie. Şi prima fără Ivan. 

Rowmania a început în acest an la Tulcea cu un moment emoţionant: dezvelirea unei machete a memorialului Ivan Patzaichin. Urmează o cursă de vâslit până în satul natal al marelui campion, Mila 23, şi, până sâmbătă, vestitele concursuri cu canotci de pe lacul Ciuperca. Festivalul Rowmania a pornit de la o dorinţă a lui Ivan. 

"Ideea a plecat din a construi o bicicletă pentru Deltă. În ideea de a promova tradiţia bărcilor construite din lemn."

În cei nouă ani în care a fost prezent la festival, Ivan a arbitrat, a concurat sau i-a încurajat de pe margine pe iubitorii sporturilor de apă. 

"Pregătiţi-vă! Start!"

"Hai Toma, hai Vasile!"

"Au încurcat linia de sosire şi au câştigat cei mai slabi: jurnaliştii."

În fabuloasa lui carieră, Ivan Patzaichin a luat de nouă ori aur la Mondiale şi de patru ori la Olimpiade. Moartea marelui canoist a venit pe neaşteptate. Corul Rusalka şi formaţia Subcarpaţi pregătiseră un imn pentru deschiderea festivalului Rowmnia de anul trecut. Dar Ivan a încurcat planurile...  iar melodia a ajuns... in Memoriam.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Un an fără marele Ivan Patzaichin. Rowmania, festivalul de suflet al campionului, a ajuns la ediția cu numărul 11