Antena Meniu Search
x

Un nou SCANDAL ar putea afecta sistemul sanitar din România: Medicamentele contra infecțiilor nu au niciun efect, susţine un renumit doctor

Un nou scandal ar putea afecta sistemul sanitar din România, a cărui imagine este deja şubrezită de dezvăluirile privind dezinfectanţii diluaţi folosiţi în spitale, dar şi de modul în care se fac achiziţiile publice pentru dotarea acestora.

Un nou scandal ar putea afecta sistemul sanitar din România, a cărui imagine este deja şubrezită de dezvăluirile privind dezinfectanţii diluaţi folosiţi în spitale, dar şi de modul în care se fac achiziţiile publice pentru dotarea acestora.

Într-un interviu acordat site-ului republica.ro, medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției Terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie, atrage atenţia asupra faptului că unele dintre medicamentele generice cu care ne tratăm au zero eficacitate.

"Faceți, vă rog, teste și la medicamente! Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni care nu-și fac efectul. Știți că a fost o politică: folosiți generice. Ni s-a spus la nivel de preşedinte: generice în spitale. L-am auzit personal. Am luat generice. Nu funcționează", spune Cătălin Cîrstoveanu.

Întrebat dacă poate spune ce medicamente nu au efect, medicul a răspuns: "Cefalosporinele, de exemplu. Niciun efect. Toate cefalosporinele generice – niciun efect. Aceste medicamente se dau pentru infecții".

Mai mult, o parte dintre pacienții pe care îi tratează în secția pe care o conduce vin din spitale și maternități din țară deja colonizați cu 2-3 tipuri de bacterii extrem de rezistente la tratament. "Suntem atât de obișnuiți cu aceste lucruri... Este o obișnuință a noastră foarte tristă, înțelegeți? Practic nu ar trebui să existe așa ceva. Este un lucru pe care îl acceptăm cu toții, luptăm împotriva lui, dar parcă nu se mai termină”, spune respectatul medic.

La câteva ore de la anunțarea rezultatelor primelor teste oficiale realizate de Guvern asupra produselor biocide Hexi Pharma, medicul Cîrstoveanu susține că dezinfectanții diluați sunt doar o verigă dintr-un sistem complex, și că totul trebuie privit în ansamblu: „OK, o să ne spălăm pe mâini, o să reducem infecțiile, o să avem cu ce să ne spălăm, dar - dacă nu rezolvăm lucrurile global - nu atingem problema”.

Citeşte continuarea interviului cu mecicul Cătălin Cîrstoveanu pe site-ul republica.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un nou SCANDAL ar putea afecta sistemul sanitar din România: Medicamentele contra infecțiilor nu au niciun efect, susţine un renumit doctor